Populär kurs för låtskrivare

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan man leva på sin musik? En ny utbildning har startat på Karlstads universitet som hjälper eleverna att svara på den frågan.

 Det är en distanskurs som både handlar om att göra musik och om hur man får ut den.

– Det kan hjälpa om man har problem, små eller stora, att få ner dem på papper. Det är det bästa med att göra musik. Och när man får uppskattning av dem som lyssnar, säger Maria Lindholm.

Hon är en av 22 elever som kommit in på kursen. Hon bor i Enköping, men är nu här i Karlstad för att vara med på klassens första, av fyra träffar.

Det var ett stort söktryck till den nya utbildningen, med 150 reserver. Kursen har utvecklats av universitetet, Musikhögskolan Ingesund och Rookie to Whiz, som är ett EU-projekt som drivs av Studiefrämjandet.

Carl Utbult har skrivit hitlåtar till artister i bland annat Japan och USA. Men han är också lärare på universitetet och en av de som håller i den nya kursen.

– Målet är att samla folk som vill lära sig mer om att producera och skriva musik och även att nå en musikbransch och att få bra entreprenörer. Men framför allt att de ska utveckla sin kompetens individuellt, säger han.

Maria Lindholm hoppas att kursen ska bli en inspiration och en spark i baken, så att hon kommer igång och får ut sin musik. Hon har ett råd till de som vill bli låtskrivare.

– Våga följa det du har inom dig. Är du musiker och tror på dig själv, då är du musiker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.