Cp-skadad 12-åring ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Den tolvårige cp-skadade pojken Nis Beqiri ska utvisas med sin familj till Kosovo på måndag. Men hans mamma menar att vården Nis behöver inte finns där.

När Nis kom till Sverige från Kosovo för fyra år sedan med sin familj var han nio år gammal och vägde bara 14 kilo. Hans medfödda cp-skada gör att han inte kan äta ordentligt, och enligt mamma Besa har de inte fått någon hjälp från vården i Kosovo.

– Det är ingenting. Det är ingenting annat än min kram. Jag hade bara möjlighet att krama honom, för det finns inget annat där, säger Nis mamma Besa Musa om vårdsituationen för sonen i Kosovo.

Utvisningen av Nis

Besa kom ensam med sina tre barn till Sverige med hopp om en bättre tillvaro för sin son. Familjen har fått mycket hjälp från privatpersoner, bland annat av pensionerade diakonen Elsa Wegerif. Eftersom Nis har problem med spacticitet, att musklerna blir spända och omöjliga att kontrollera, får han flytande föda direkt i magen genom en så kallad peg som han har fått inopererad i Karlstad.

– I och med att de har ofrivilliga rörelser hela tiden på grund av spasticitet så är det jätteviktigt att man får tillräckligt mycket näring så att de håller vikten. De blir väldigt lätt undernärda och magra, säger Nis Beqiris läkare på Centralsjukhuset i Karlstad, ortopeden Ioannis Ioannidis.

– Ju sämre utgångsläge han har, det vill säga mår han inte bra, äter han inte ordentligt, magen funkar inte ordentligt, då funkar inte heller spasticiteten, och då blir det svårare att träna och då blir det som en ond spiral, säger han.

På måndag går flyget

2011 fick de avslag på asylansökan, och i måndags kom det slutgiltiga beskedet. De fick en vecka på sig att packa, på måndag går flyget tillbaka till Kosovo.

– Jag vet inte hur jag ska göra med honom, jag vet inte hur jag ska kunna mata honom, jag vet ingenting om vad som händer med mig och honom i framtiden, säger Besa Musa.

Hur påverkar det honom om man tar bort pegen i magen nu, kommer han att kunna äta normalt?

– Nej. Alltså, det kommer han att lära sig förr eller senare, men han kommer inte på långa vägar att kunna få i sig samma mängd näring som han gör med pegen, säger läkaren Ioannis Ioannidis.

Värmlandsnytt har varit i kontakt med Handikos, en organisation för rörelsehindrade i Kosovo, och de bekräftar Besas bild av vården för rörelsehindrade barn, att den helt enkelt inte finns. De berättar att föräldrarna tvingas sluta arbeta för att ta hand om barnet och det ekonomiska stöd de erbjuds på 100 euro i månaden räcker inte ens i en vecka.

Men enligt Migrationsverkets rapporter finns det vård i hemlandet för Nis, och de skriver i avslaget från 2011 att det är oklart i vilken omfattning möjligheterna för vård verkligen har prövats av Nis mamma Besa.

– Jag vet inte hur jag ska säga att jag vill ha hjälp, för det finns inte, säger Besa Musa.

Migrationsverket kontrollerar uppgifter

Förra veckan skickade familjens advokat intyg till Migrationsverket från tre barnläkare i Kosovo. Enligt dem finns inte produkten i landet som krävs för att Nis ska få näring genom sin peg.

– När det finns motstridiga uppgifter som i det här fallet så vill vi naturligtvis kontrollera det, säger Daniel Johansson, enhetschef på förvaltningsprocessenheten på Migrationsverket i Göteborg.

Hur går ni tillväga då?

– Jag kan inte närmare gå in på det eftersom jag inte kan uttala mig i det enskilda fallet, säger Daniel Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Nis

Mer i ämnet