En av vargarna som sköts på vargjaktens första dag, fredagen den 16 januari.

Rättsliga turerna kring vargjakten fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Tidigast nästa vecka kommer Högsta förvaltningsdomstolen besluta om man ska pröva frågan om jakten ska stoppas igen.

För en dryg vecka sedan stoppade Förvaltningsrätten jakten, men beslutet upphävdes av Kammarrätten och jakten kunde starta under fredagen. Föreningen Nordulv överklagade sedan Kammarrättens beslut. Ärendet ligger nu i Högsta Förvaltningsdomstolen, men där krävs så kallat prövningstillstånd för att det ska tas upp.

Domstolen meddelar idag att ärendet ska föredras på fredag, och att ett beslut om prövningstillstånd kan komma tidigast nästa vecka.

Varg i Värmland

”Gör inte saker och ting på en vecka normalt”

– Att det drar ut på tiden handlar om hur verklighetens krav och verksamhetens krav ska kunna förenas. Vi är ju en prejudikatinstans. Vi gör inte saker och ting på en vecka normalt, vilket vi gör nu, säger Paul Sjögren, justitiesekreterare vid domstolen, till TT.

– Syftet med vår verksamhet är att vaska och författa vägledande avgörande. Då kan inte vi som en underinstans slänga ur oss något utan vi har att pröva om det överhuvudtaget finns något intressant att säga.

Elva vargar återstår

Vargjakten är nu inne på sin fjärde dag. Hittills har 13 vargar skjutits i Värmland. Elva vargar återstår därmed av tilldelningen på 24 vargar. Enligt Kari Langöen, vilthandläggare på länsstyrelsen i Karlstad, är det inte så många som är ute och jagar idag.

– Vad jag har hört så är det många som stannar hemma och avvaktar snöfallet, säger hon.

I Örebro län fälldes ytterligare en varg idag. Där har nu åtta vargar fällts av de tolv som får skjutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet