SD-ledamot i Filipstad sparkas: ”Spika upp grishuvuden på ytterdörrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kräver nu att Levi Klausen i Filipstad lämnar partiet och sitt uppdrag i kommunfullmäktige. Anledningen är att han uppmanat nationalister i Sverige att spika fast grishuvuden på sina dörrar för att hålla muslimerna borta.

– Det ligger inte alls i linje med vad partiet tycker och avviker man från partilinjen så hör man inte hemma i Sverigedemokraterna, säger William Hahne, pressekreterare i partiet.

På nytt stormar det kring Sverigedemokraten Levi Klausen i Filipstads kommunfullmäktige.

Efter självmordsattacken i Stockholm uppmanade han på Facebook alla nationalister i Sverige att spika fast grishuvuden på sina dörrar för att hålla muslimerna borta, något som skapat debatt på nätet.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, säger till flera medier att partiet tar avstånd från det Klausen skrev.

– Jag tror inte han har något emot muslimer i grund och botten, det är nog en reaktion på terrorattacken. Det är många som reagerar oavsett om man är politiker eller inte, säger Runar Filper till tidningen Expo.

Levi Klausen har även tidigare gett uttryck för kontroversiella åsikter om muslimer. Under torsdagen kom reaktionen från Sverigedemokraterna centralt:

– Det skickar helt fel signaler och kommer man med sådana uttalanden har man ingenting i Sverigedemokraterna att göra. Riksorganisationens uppmaning till värmlandsdistriktet är att Levi Klausen ska avträda samtliga sina uppdrag och lämna partiet, säger William Hahne. Gör han inte det kommer han att uteslutas, förklarar han.

Värmlandsnytt har sökt Levi Klausen för en intervju men han har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.