Skorpion i skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt skorpion hittades i dag i skolmaten på Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Det cirka tre centimeter långa djuret upptäcktes av elever som skulle ta tortillabröd. Osannolikt att ett djur kommit med från fabriken anser brödtillverkaren.

– Min kompis skulle ta bröd och när han lyfte på ett så låg det ett djur där och vi tror att det är en skorpion, berättar Tim Runemark som går sitt första år på skolan. Det spred sig i matkön och sedan kom mattanterna och tog den med sig, fortsätter han.

En av eleverna som var med vid upptäckten tog snabbt fram sin telefon och fotograferade djuret:

– Man blir ju förvånad och jag tänkte att det är ju ingen som skulle tro mig om jag inte tog kort på den, säger Rasmus Dahlgren Eek.

Värmlandsnytt kontaktade Skansen-Akvariet med frågan om vad det är på bilden och därifrån kom ett tydligt svar från djurvårdare Bo Jonsson:

”Visst är det en skorpion, äkta eller oäkta är ju svårt att avgöra på bild, men skulle ändå tro att den är äkta.”

Skolbespisningen har ingen aning om hur den misstänkta skorpionen kommit dit. De har tagit bröden direkt från förpackningen, i den hög de ligger packade, och lagt dem i en kantin. Skolan har nu kontaktat företaget, Santa Maria, som tillverkar tortillabröden.

Enligt Santa Maria tillverkas bröden i en ny, modern fabrik i Landskrona, i en sluten process med hög säkerhetskontroll, och företaget menar att det är osannolikt att ett djur skulle ha kommit med:

– Vad vi gör nu är att be att få insekten och vi vill ha reda på bäst föredatum och annat på förpackningen och vi kommer att intervjua personalen som tagit hand om tortillabröden. Vi kommer även ta hjälp av Anticimex för att artbestämma och försöka gå till botten för att se om det finns någon möjlighet att det lyckats komma in i tillverkningen trots vår säkerhet, vilket jag håller för osannolikt med de restriktioner vi har, säger Sandra Flodström som är kvalitetschef på Santa Maria.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.