Polis sköt ihjäl våldsam knivman

Uppdaterad
Publicerad

Polis har skjutit ihjäl en person boende på en flyktingförläggning utanför värmländska Hagfors, uppger polisen till SVT.

En person har skjutits ihjäl efter bråk på en flyktingförläggning i Geijersholm i Värmland.

Polisen larmades till flyktingsförläggningen där man mötte en knivbeväpnad man som gick till angrepp. Polisen säger till SVT att mannen var våldsam.

Dödsskjutningen i Hagfors

– Det här är ett ärende som kommer till polisen kl 20.26. Då larmar de från flyktingförläggningen i Geiijersholm att ett man bråkar och är kraftigt berusad. Samtidigt kontaktas polisen av SOS som säger att en man på flyktingförläggningen har blivit slagen i huvudet, säger Tommy Lindh, presstalesperson polisen Värmland.

Med anledningen av de här två samtalen kallas en polispatrull med två poliser till platsen.

Kraftigt berusad man med kniv

Poliserna ser då en man beväpnad med kniv som står och bankar på en dörr. Polisen ska då ha uppgett att de var från polisen och bett mannen släppa vapnet.

– Omedelbart så vänder sig mannen om och angriper polispatrullen varpå en av polismännen avlossar ett skott som inte har någon verkan, utan mannen fortsätter sitt angrepp. Ytterligare ett skott avlossas som har verkan. Mannen faller till marken och tappar den kniv han som han är beväpnad med, säger Tommy Lindh.

Skottlossningen sker cirka 21.05. Vid 21.27 meddelar polispatrullen ledningscentralen att mannen är avliden.

”Mycket för lilla Hagfors”

Skottlossningen ägde rum på ett lägenhetsboende som drivs av Migrationsverket. Totalt hyr Migrationsverket 23.000 lägenheter runtom i landet.

Polisen har en pågående utredning och håller nu förhör med grannar och boende i området.

– Vi satt och tittade på tv vid halv nio-tiden när jag hörde två skott, klart och tydligt. När jag gick ut och tittade såg jag tre ambulanser och sex-sju polisbilar. Det är mycket för att vara lilla Hagfors, säger en granne till Aftonbladet.

”Fruktansvärt att det har hänt”

– Det är naturligtvis fruktansvärt att det här har hänt, oavsett om det skulle vara en asylsökande eller någon annan. Det är ju alltid tragiskt när en sådan här händelse inträffar, säger Fredrik Bengtsson, presschef Migrationsverket.

Migrationsverket bekräftar nu att personen var en asylsökande som var boende i lokalerna i Geijersholm.

Finns det någon anledning att se över säkerheten på boendet?

-  Här måste man ändå var försiktig. Det finns i dag ungefär 50 000 asylsökande inskrivna i vårt mottagningssystem. Det motsvarar en medelstor svensk stad. Tyvärr inträffar den här typen av händelser ibland. Det gör det även i det svenska samhället. Eftersom det här rör sig om ett lägenhetsboende så kan det inträffa bråk oavsett vilka åtgärder vi skulle ta till. Vi försöker ha ett så normalt mottagande som möjligt, det innebär inte att det ska ha vakter och så vidare, säger Fredrik Bengtsson till SVT Värmlandsnytt. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Hagfors

Mer i ämnet