Foto: TT

Snåriga juridiska turer

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverkets beslut att tillåta jakten som inte skulle gå att överklaga har alltså överklagats av flera organisationer och Förvaltningsrätten ger dom rätt.

De juridiska turerna kring vargjakten är minst sagt snåriga. Det var för att att undvika att beslut om vargjakt ska dras i långbänk som riksdagen ändrade jaktförordningen så att besluten ska tas lokalt av varje Länsstyrelse och Naturvårdsverket ska vara sista instans att överklaga till. Regeringen ansåg sig ha stöd för det i EU, men den bedömningen gör inte Förvaltningsrätten.

– EU-rätten ger allmänheten en rätt till domstolsprövning av den här typen av beslut, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg, lagman Förvaltningsrätten

Varg i Värmland

”Olyckligt stoppa jakten”

Naturskyddsföreningen, Förening Nordulv, Världsnaturfonden och Svenska Rovdjursföreningen som låg bakom överklagan välkomnar beslutet, men på Länsstyrelsen är besvikelsen stor.

– Vår tolkning är ju att det inte är själva belutet som prövas nu utan överklagandeförbudet och då är det ju olyckligt att man stoppar själva jakten, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig Länsstyrelsen.

Förvaltningsrätten ska nu utreda både överklaganderätten och beslutet om vargjakt. Samtidigt kommer Länsstyrelsens överklaga Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten. Den juridiska röran är långt ifrån avgjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet