Stora skador i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Flera butiker stängde igen på grund av vattnet under gårdagen men andra höll öppet. En av de drabbade affärsinnehavarna är krukmakaren AnnBritt Schmützer.

Många är de invånade i Kristinehamn som idag vaknar upp till förödelse. Även om vattnet så smått verkar börja rinna undan så är det fortfarande högt vatten i stora delar av kommunen. Skadorna blir tydliga för alla drabbade.

– Vår verksamhet som vi har här ligger ju väldigt nära vattnet. Man blir ledsen och får ont i bröstet, säger krukmakaren AnnBritt Schmützer med gråten i halsen.

Översvämningar i Kristinehamn

Och huset där AnnBritt Schmützer jobbar har inte klarat sig undan vattnets framfart.

– Vi har källaren full med vatten. Det är ingen källare vi använder men det ligger mycket bråte och det blir vattenskador och mögel – så det är ett problem.

Trafik- och vägläget

Många vägar är förstörda, de har rasat och E18 är fortfarande avstängd mellan Övre Kvarnmotet och Solbackemotet. Exakt vilka vägar kan du se här.

När det gäller tågtrafiken är nu det tidigare stoppet mellan Kristinehamn och Karlstad hävd och viss tågtrafik kan rulla, dock med förseningar som följd eftersom tågen kör med lägre hastighet.

Tågtrafiken mellan Kristinehamn och Nykroppa har stoppats sdean en bro har skadats och måste repareras. Tågstoppet kommer vara hela dagen och bussar ersätter.

Kristinehamn kommuns rekommendation att av säkerhetsskäl att koka dricksvattnet innan det används gäller fortfarande.

– Vi har visserligen inga indikationer på att dricksvatten har kommit i kontakt med avloppsvatten men det finns skador på avloppssystemet där vattnet forsat fram som gör att vi tar det säkra före det osäkra. Därför rekommenderar vi att dricksvattnet kokas, säger Per Modin, beredskapssamordnare i kommunen, till TT.

Kommunen uppdaterar sin hemsida kontinuerligt med senaste nytt efter regnkaoset.

Mer regn väntas

Enligt SMHI väntas nu också mer regn i Kristinehamn under dagen. Först i form av skurar men i natt mer sammanhängande regn.

SMHI:s klass 2 varning för mycket höga flöden nordost om Värmland gäller också fortfarande. SMHI skriver att flödena lokalt är mycket höga i små vattendrag. Varnan, som går genom Kristinehamn och mynnar i Vänern är speciellt drabbad. Kulmen väntas nås under morgondagen.

Läget i Väse är nu mer stabilt och avloppsledningarna som varit överbelastade på grund av det kraftiga regnet kan nu åter ta emot avlopp från hushåll och verksamheter. Karlstad kommuns uppmaning till boende i Väse att inte använda toaletter eller duschar gäller inte längre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Kristinehamn

Mer i ämnet