Tåget – en valfråga

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet i Värmland vill riva upp beslutet att lägga ner tågstationer på Fryksdalsbanan och Värmlandsbanan. Och partiet går nu till val på att satsa över 100 miljoner kronor på utökad tågtrafik.

I partiets handlingsprogram är kollektivtrafiken ett huvudämne.

– Vi vil behålla alla de nedläggningshotade järnvägsstationerma och vi vill även bygga nya stationer på lämpliga platser, säger Jesper Johansson, språkrör i Miljöpartiet Värmland.

Tågstopp i Värmland

– Man bör under de närmaste åren kunna öppna nya stationer i Vålberg, Skåre och Skattkärr och planera för nya i Edsvalla, Segmon och Slottsbron, säger Jesper Johansson. Vi vill på sikt elektrifiera banan till Filipstad och planera med en förbindelse till Hagfors, säger Jesper Johansson.

Bara att öppna nya stationer i Vålberg, Skåre och Skattkärr, beräknas kosta mer än 100 miljoner kronor.

Hur ska ni finansiera det här?

–  I och med att järnvägen finns och tågen redan rullar förbi , så handlar det bara om att öppna ett nytt stationsläge. Och med tanke på att det här är orter med ganska stor befolkning nära stationsläget så kan det blir många fler resenärer som betlalar biljetter och det blir bättre underlag för kolektivtrafiken.

Miljöpartiet vill också snabba upp järnvägslinjen Oslo-Karlstad-Stockholm.

– Vi vill styra om investeringsmedel från bilvägar till järnvägar och cykelvägar, men också till bredbandsutbyggnaden, säger Jesper Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstopp i Värmland

Mer i ämnet