Tågförändringar oroar

Uppdaterad
Publicerad

Flera statliga myndigheter, som Karlstads universitet, Konsumentverket och MSB, reagarer nu kraftigt mot SJs planer på att förändra tågtrafiken nästa höst.

-Med stor oro ser vi på uppgifterna om att SJ planerar att förändra tågtrafiken nästa höst. Detta kommer att påverka våra möjligheter att bedriva effektiv verksamhet på ett mycket negativt sätt, skriver landshövdingen Kenneth Johansson i ett brev till SJ.

Bakom brevet står Länstyrelsen i Värmland, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Polisen Värmland, Elsäkerhetsverket, karlstads Universitet och Konsumentverket. Tillsammans har de ungefär 2400 anställda och de är nu oroliga för att SJs förslag på ny tidtabell från hösten 2015 kan få för konsekvenser för deras anställda och verksamheten. Förslaget innebär bland annat att snabbare tåg skulle sättas in på sträckan Stockholm-Karlstad-Oslo, vilken innebär att det inte skulle stanna några tåg alls i Kristinehamn mellan 11.40 och 17.55. Antalet stopp i Arvika skulle också ändras ifall förslaget blir verklighet.

Kenneth Johansson, som i brevet fört talan för de statliga myndigheterna, säger att SJ borde se över förslaget.

– Det blir svårt att de få det att fungera för många av de här utlokaliserade myndigheterna, säger Kenneth Johansson.

I juli rapporterade Värmlandsnytt om SJs förslag, här är en länk till den artikeln och tv-inslaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.