Foto: Scanpix

Tio åtalas på Lundsberg

Uppdaterad
Publicerad

Nio elever och en husföreståndare vid riksinternatet Lundsberg åtalas efter den så kallade strykjärnsmisshandeln på Lundsberg i augusti.

De nio eleverna åtalas för olaga hot, alternativt ofredande, för att de skrämt fyra yngre elever att de skulle komma att brännas med strykjärn.

Niclas Wargren, tillfällig vice chefsåklagare, säger till SVT Nyheter att ”alla är överens” om att ett brott begåtts på internatet.

Lundsbergs skola

– Jag tycker det framgått klart och tydligt vad som inträffat i det här fallet.

Skulle brännmärkas

I åtalet framgår att eleverna ”tillsammans och i samråd eller samförstånd hotat” de yngre eleverna. Hoten om att sätta ett strykjärn mot deras hud, har enligt åklagaren varit ”sådana att målsäganden kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”.

Enligt åtalet har de nio eleverna hotat fyra andra elever med att de skulle brännas med ett strykjärn.

De åtalade ska ha gått in på de yngre elevernas rum , släckt ljuset och sagt åt dem att lägga sig på golvet.  Sedan ska de ha visat ett strykjärn och sagt att eleverna skulle ”brännmärkas”. De fyra eleverna ska sedan ha fått sina ögon förbundna och strykjärnet ha satts mot deras hud.

Hett strykjärn

I ett fall hade strykjärnet inte svalnat och den yngre eleven drabbades av en brännskada av andra graden.

Husföreståndaren åtalas för medhjälp till olaga hot alternativt ofredande, eftersom han givit de äldre eleverna tillstånd att skrämma de yngre med ett strykjärn. Han ska ha fått vetskap om vad de nio eleverna planerade att göra tidigare under dagen innan händelsen ägde rum.

– Han åtalas för att jag menar att han har deltagit i ett samtal om att det skulle gå till på det här sättet. Inte bränningen naturligtvis men att de skulle skrämmas, säger Wargren.

Åtalas för brännskadan

Två av eleverna åtalas dessutom för vållande till kroppsskada för att de orsakat en brännskada på en av de yngre eleverna.

– Det är sorgligt. Jag kan inte på något sätt acceptera eller försvara händelsen, säger stiftelsen Lunsbergs skolas ordförande Helena L´Estrade.

Det var tidigare fråga om att de nio eleverna skulle åtalas för misshandel eller grov misshandel, men dessa åtal väcktes aldrig då det inte, enligt Niclas Wargren, inte gått att visa att det ”fanns uppsåt att skada någon.” Nu har alltså eleverna åtalats för olaga hot, alternativt ofredande, istället.

Jag anser att händelsen är ett brott och därför borde rubriceras på det här sättet, säger Niclas Wargren till SVT Nyheter.

Åklagaren uppger att de åtalade förnekar brott utom i de två fall som gäller vållande till kroppskada.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet