Foto: Privat

Väst ska skydda hund mot varg

Uppdaterad
Publicerad

Västar utrustade med band som kan ge elchocker kan skydda hundar mot vargangrepp. Det tror forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU som studerat elvästars förmåga att avskräcka vargangrepp.

I sin studie skriver SLU att ”västen påverkar hundarna i ringa omfattning under jakt, den har stor potential att avbryta ett vargangrepp eftersom elbanden faktiskt levererar en stöt även sedan västen har använts på hunden under en säsong”.

SLU har med goda erfarenheter testat västarna på tio hundar i vargtäta områden under en hel säsong, men ingen av hundarna attackerades av varg under testperioden.

– Det är ju inte så stor risk egentligen att hundar angrips, men de tester vi gjort visar att västarna är mycket effektiva om det skulle hända, säger Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig på SLU.

Västarna tillverkas än så länge efter måttbeställning, vilket gör att de är relativt dyra. Omkring 7000 kronor för en väst.

– Det har diskuterats att jägare som använder sin hund yrkesmässigt ska kunna få ett bidrag från länsstyrelsen, men det finns ännu inget beslutat i den frågan, säger Inga Ängsteg. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.