”Vi har haft en varg vid dagiset”

Uppdaterad
Publicerad

Monica de Roos Nieuwkamp är handlare i Vitsand, och hon återberättar lite av vad lokalbefolkningen tycker om vargutplanteringen.

– Det är lite oroligt för oss som bor här, det är ju så när vargen kommer för nära, säger Monica de Roos Nieuwkamp till Värmlandsnytt.

– Vi har haft flera incidenter här i Vitsand. Vi hade en varg som sprang vid kyrkogården, och vi har haft en varg vid dagiset. Det var en söndag, tack och lov. Det är ju inte så roligt när de kommer så nära, säger hon.

Hur borde det hanteras?

– Man borde kunna sätta sig ner och se igenom hur det ser ut, och sedan försöka komma överens om något som är vettigt, som alla kan leva med, säger hon.

”De är arga”

Du träffar mycket folk utan de som bor här, de kommer naturligtvis till handeln. Vad säger människor?

– De är arga på att det tas beslut ovanför våra huvuden. Att det ska tjafsas så mycket i Bryssel och att man inte kan fatta ett beslut som också är bra för landsbygden och de som bor här i trakten, säger Monica de Roos Nieuwkamp.

”Vi har fått ett uppdrag”

– Det är ju en demokrati vi lever i och det är politiskt fattade beslut vi arbetar utifrån. Vi har fått ett uppdrag som vi är satta att genomföra, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket till Värmlandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.