Vill skjuta ännu fler vargar

Uppdaterad
Publicerad

Lettiska fårbönder sätter nu sitt hopp till jägarna för att minska vargstammen.

Uppfattningen om hur mycket varg det finns i Lettland går isär.

– Man kan räkna dem i tusental, säger Stefans Spridzans, jaktledare.

Myndigheterna å sin sida hävdar att det just nu finns cirka 200 vargar i Lettland, men en sak verkar alla vara överens om: det sker en stor invandring av hungriga vargar från Ryssland och Vitryssland. Den rika tillgången på bytesdjur lockar dem till Lettland. Invandringen och den naturliga förökningen inom landet gör att stammen varje år växer till sig rejält. Enligt myndigheterna kommer det att finnas mellan 500 och 600 vargar i mitten av juli.

– Det borde inte finnas någon övre gräns för avskjutningen. Det går inte att utrota vargen helt, säger Stefans Spridzans.

Avskjutningskvoten höjdes förra året från 200 till 250 djur om året. Kvoten bestäms av lettiska skogsstyrelsens avdelning för viltvård där forskaren Janis Ozolins är chef. Trots att det förekommer många angrepp på tamdjur och trots jägarnas krav på att få skjuta ännu fler vargar tänker han inte höja jaktkvoten mer nu.

– Vi har haft kvotsystemet i tolv år. Den stabila vargpopulationen visar att vi tänker på rätt sätt. Vargen sprider sig inte. Skadorna på tamboskapen ökar inte heller, säger Janis Ozolins, chef på Lettlands viltförvaltning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.