Foto: TT

35-åringen om anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

35-åringen fortsätter neka under Lisa Holm-rättegången.

35-åringen har konsekvent förnekat brottet han står åtalad för. Han säger sig aldrig ha träffat Lisa Holm.

När han förhörs i Skaraborgs tingsrätt fortsätter han att neka.

Mordet på Lisa Holm

Den misstänkte säger att han aldrig har träffat Lisa Holm. Det har varit 14 förhör med honom och i alla dessa har han vidhållit att han aldrig träffat henne.

Kan inte förklara

– Kan du förklara varför det finns hela tio DNA-fläckar från dig på hennes jacka? frågar vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

– Jag är ingen expert. Jag har funderat på det mycket och vet inte om det kan ha varit så att mina arbetskläder har varit på platsen. Jag vet inte, jag har ingen förklaring, säger 35-åringen.

Åklagaren pressar den åtalade om vad han gjorde vid tidpunkten för mordet. Han hävdar att han låg hemma och sov.

Oftast stirrar 35-åringen bara rakt fram när han svarar på frågorna med en monoton röst.

Man talar om de repsnören som den misstänktes blod och DNA finns på, som hittades under röret och samma rep fanns kring halsen på Lisa när hon hittades.

– De där repen finns överallt, jag använder dem hela tiden i arbetet, säger 35-åringen.

– Ni kan hitta min DNA på alla repen. Jag jobbade där i ett halvår.

Åklagaren går över till varför mannens DNA finns på flera ställen på Lisa Holms jacka och jeans. Det har han inga förklaringar till.

Frun mår dåligt

Målsägarbiträdet Tore Brandtler, som representerar Lisa Holms anhöriga, ifrågasätter varför 35-åringens hustru inte vill komma till rättegången och ge honom alibi.

– Hon är så rädd för Sverige och mår så dåligt, svarar han.

Brandtler uppmanar 35-åringen att erkänna.

– Fattar du hur svårt det är för Lisa Holms familj att inte veta vad som hänt. Kan du inte ge dem det svaret?

Men 35-åringen vidhåller att han adrig sett henne mer än på bild.

– Jag är själv far och förstår hur svårt det är för familjen. Jag har inte träffat min dotter på väldigt länge, men trots det kan jag inte föreställa mig hur det skulle vara att förlora henne, säger den åtalade.

Joggande kvinna pekade ut 35-åringen

Under rättegången vittnade också en kvinna som var ute och joggade kvällen före Lisa Holms försvinnande. Hon beskrev hur en man då försökte locka med sig henne in i sin bil, och pekade ut den misstänkte 35-åringen.

– Det är han, sade hon.

Vid en fotokonfrontation i somras var kvinnan inte helt säker, men hon tyckte ändå att den mordmisstänkte var mest lik. När hon på torsdagen fick se honom i rättssalen fanns inga tvivel kvar.

Mannen ska ha frågat henne om väganvisningar i närheten av kaféet där Lisa Holm arbetade. Hon visade på kartan i mobiltelefonen, men han ville att hon i stället skulle hoppa in i hans bil.

– Något gjorde att jag kände obehag. Han var svettig och stressad, så jag fortsatte att springa i stället.

Betonar osäkerhet

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm var nöjd med hennes raka utpekande. Det stärker teorin om hur den åtalade gick tillväga, enligt honom.

35-åringens försvarsadvokat Inger Rönnbäck tonade ner joggarens utpekande:

– Jag tänker att hon har varit osäker tidigare och nu har det varit mycket mediebevakning som kan påverka henne. Hon var väldigt osäker på andra saker kring detta, till exempel fordonet.

Följ vår live-rapportering här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet