Foto: SVT

Alliansen satsar på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Göteborg släppte på tisdagen sin skuggbudget. Precis som för de rödgrönrosa ligger fokus på skolan.

– Vi behöver verkligen vända kunskapsresultaten och se til att eleverna får de insatser de behöver och att rektorerna får makt att ge eleverna vad som krävs, säger Helene Odenjung (FP).

Totalt vill alliansen satsa 360 miljoner kronor på den problemfyllda skolan i Göteborg. Cirka 300 miljoner ska direkt in till grundskolorna där det dåliga resultatet ska vändas med hjälp av tidigare elevinsatser, och för att få en bättre lärandemiljö i klasrummen.

– En hel del behövs nog för att se till att behålla och anställa fler speciallärare. Men vi behöver också satsa mer på lärarlöner och mindre klasser, säger Helene Odenjung (FP).

I budgeten lyfter man också fram bostadsbristen, som man vill komma åt genom att utveckla och snabba på bygglovsprocessen.

Äldreomsorgen, där man vill göra det möjligt för den privata sektorn att leverera hemtjänst och försörjningsstödet, som man helt vill slopa i sin nuvarande form och där det istället ska krävas en motprestationen för pengarna man får.

– Det bidrar både till att vi får meningsfulla uppgifter gjorda och att man känner att man är behövd och att det finns någon mening med att gå upp på morgonen, säger Jonas Ransgård (M).

Vad för typ av prestationer handlar det om då?

– Det kan handla om olika saker beroende på vem man är, men till exempel att hjälpa till med skötsel av grönområden, eller bidra med sociala aktiviteter inom omsorgen.

Det låter som aktiviteterna i fas 3?

– Ja, och fas 3 kommer att finnas kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.