Boende i Biskopsgården: ”Jag känner hopplöshet”

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter att skotten vid Sjumilaskolan hördes samlades boende i området vid platsen för att se vad som hade hänt. – Varje kväll skjuts en person, det har blivit något normalt, säger Yanna Atta som har bott i området i många år.

Det var under fredagskvällen vid 20-tiden som boende hörde skott avlossas i Biskopsgården i Göteborg. Strax därefter hittade polisen en 26-årig skottskadad man vid Sjumilahallen, ett aktivitetshus där ungdomar brukar spela fotboll, dansa och som ibland hyrs ut för bröllopsfester. Just den här kvällen ska mannen enligt uppgifter till GP ha varit på väg till en fotbollsträning. Men innan han kom fram till Sjumilahallen blev han stoppad och skjuten med tio skott, enligt vittnen. Senare samma kväll dog han på Sahlgrenskas Universitetssjukhus.

”Inte lätt att varje kväll se blod”

Strax efter att skotten hördes samlades boende i området vid platsen för att se vad som faktiskt hade hänt. Ljudet av en polishelikopter som surrar över området har för många boende blivit en del av vardagen, något som man inte ens reagerar på längre. Och det var just den surrande helikoptern som fick Yanna Atta, som har bott i Biskopsgården i 20 år, att ta sig till mordplatsen för att se vad som hade hänt.

– Det är inte lätt att varje kväll se blod och en efter en bli skjuten. Varje kväll skjuts en person, det har blivit något normalt. Så självklart blir jag ledsen. När man ibland frågar ungdomar vad som har hänt så säger de att det bara är en som har blivit skjuten. Vad är det här för samhälle vi bor i, frågar sig Yanna Atta.

Det finns hopp

Bakom det fladdrande avspärrningsbandet står personer och iakttar polisens arbete. Tittar på hur de undersöker området och pratar med personer som kan ha sett någonting. Några av personerna tittar upp mot den nattsvarta himlen på polishelikoptern som flyger lågt. Men trots att det i stunden känns väldigt nedstämt, så finns det, där bakom Yanna Attas ledsna blick, lite hopp.

– Vi föräldrar måste tillsammans med polisen, stadsdelen och alla som bor här i Biskopsgården, göra något i området. Biskopsgården är fint. Men det blir alltid svartmålat, säger Yanna Atta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.