Branden startade i ett kök på Decembergatan men spred sig till taket. Foto: Elvira Höglund

Därför blev branden i Kortedala så kraftig

Uppdaterad
Publicerad

Det var bland annat en dålig tätning mellan vind och lägenhet som ledde till den kraftiga utvecklingen av branden i Kortedala i Göteborg i somras. Det visar bostadsbolaget Posiedons utredning.

Det var i augusti i år som en boende på Decembergatan i Kortedala lagade mat sent på kvällen. Av någon anledning började olja brinna på spisen och personen försökte då släcka med vatten. Något som gjorde att elden blossade upp rejält.

Men branden ska trots det inte kunna  vandra upp på vinden och orsaka en sådan enorm utveckling som den gjorde i Kortedala och som gjorde 200 personer bostadslösa.

Branden i Kortedala

Det ska ha, enligt Posiedons utredning, ha gjorts fel när taket byggdes om i huset på 80-talet.

– När man gjorde den här ombyggnaden 1988 drog man nya avloppsluftare och då blev det en bristfällig tätning. Det måste vara helt tätt mellan lägenhet och vind för det är två olika brandceller, säger den tekniska chefen på Poseidon Johan Niklasson.

Han säger att det är ett fel som är svårt att upptäcka.

– Nu när vi har fått reda på bristen förstår vi att det kan gått till på detta sättet men det är väldigt unikt och vi tror inte vi har några liknande hus i vårt övriga bestånd, säger Johan Niklasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kortedala

Mer i ämnet