Enligt en nordisk arresteringsorder från Norge så grep säkerhetspolisen mannen på Landvetter flygplats. Foto: TT

En gripen på Landvetter för terrorplaner

Uppdaterad
Publicerad

Ett polistillslag hos en norsk filmskapare kopplas nu till gripandet av en 18-årig norrman på Landvetters flygplats. Ett filmteam var med när 18-åringen greps, uppger NTB.

Polisaktionerna skedde på måndagen. 18-åringen uppges ha varit på väg ombord på ett plan som skulle till Köpenhamn, när han greps av den norska säkerhetspolisen PST tillsammans med svensk polis. Han är misstänkt i Norge för att ha velat ansluta sig till terrorgruppen IS.

-Det kom en begäran från Norge om överlämnande i enlighet med en nordisk arresteringsorder, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

18-åringen fördes till Norge. En häktningsförhandling är planerad i Oslo tingsrätt på onsdagen.

Prisbelönt filmskapare

Agnetha Hilding Qvarnström vill inte svara på om det finns misstankar om att mannen kan ha kopplingar till brottslig verksamhet i Sverige.

På måndagen gjorde säkerhetspolisen i Norge också ett tillslag hos den kände dokumentärfilmaren Ulrik Imtiaz Rolfsen, där man tog med sig material till en film som Rolfsen är på väg att färdigställa. Filmen handlar bland annat om den norske islamisten Ubaydullah Hussain. Denne står nu inför rätta, anklagad för att upprepade gånger ha hyllat terrorhandlingar.

Både Hussain och ett filmteam som arbetar för Rolfsen var på plats när 18-åringen greps på Landvetter, uppger den norska nyhetsbyrån NTB.

18-åringen nekar

Den unge mannen uppges inte vara straffad tidigare.

-Han har förklarat att han inte skulle ansluta sig till någon terrorgrupp, säger 18-åringens advokat John Christian Elden till norska Dagbladet.

Norge har infört en lagparagraf som förbjuder medlemskap i terrorklassade organisationer. Den går längre än motsvarande lagtext i Sverige.

-Vi har ingen lagstiftning som kriminaliserar medlemskap i någon organisation, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.