Pensionärsföreningar får flytta ut när Folkets hus säljs.

Pensionärerna får flytta från Folkets hus

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen tvingades de sista föreningarna ut från Folkets hus i Munkedal. Men några nya lokaler har de inte fått trots löften från kommunen.

Det är ett företag som driver flyktingförläggningar som köpt Folkets hus i Munkedal och nu måste alla föreningar som haft sin verksamhet i huset flytta ut. Men de vet inte vart de ska ta vägen.

För Siv Göransson är det slutet på en hel epok,  ett helt liv.

– Här har man varit sen man var en liten jänta. Här har vi sett på film, här har vi dansat och här har vi haft familjefester. Här har vi haft möten med PRO och alla andra föreningar som man varit med i genom åren, säger Siv Göransson.

Munkedals kommun säger nej

Länge hoppades man på att Munkedals kommun skulle gå in och köpa huset, men där blev det blankt nej. Det styrande kommunalrådet, Åsa Karlsson (S), säger att kommunens ekonomi är väldigt ansträngd med ett underskott i år på 20 miljoner och att det inte är möjligt att köpa in fler fastigheter. Hon har i stället föreslagit att föreningarna själva köper huset.

– Jag har pratat med föreningarna om att de får bilda en ekonomisk förening och köpa och driva huset själva, gräsrotsfinansiering, ”crowdfunding”, som det heter. Jag tror att vi måste börja jobba mycket mer så, säger Åsa Karlsson (S).

Men utan tillgångar hos gräsrötterna så har det inte varit möjligt med någon gräsrotsfinansiering.  På ett stormöte om Folkets hus framtid lovade kommunalrådet Åsa Karlsson att kommunen skulle ställa upp med en annan lokal.  

– Hon har sagt att de ska  ställa upp och att det finns lokaler i kommunen, säger Siv Göransson.

Har ni fått någon lokal?

– Nej.

Vad tycker ni om det?

– Vi är förbannade helt enkelt.

Viktigt med möteslokal

– Vi har pratat om att vi ska försöka få till ett allaktivitetshus och den tanken har vi inte släppt eftersom vi ser att det är viktigt att det finns en plats för föreningarna att mötas på, men i det rådande ekonomiska läget så är det inte det jag prioriterar först, säger Åsa Karlsson.

– Den del av allaktivitetshuset som är klar är Stugan, mötesplatsen för barn och ungdomar, och det är där vi lägger krutet nu.

Pensionärerna upplever det som ett svek?

– Ja, och jag förstår dem.

Förtydligande

Tidigare så kunde man av rubriken till denna artikel tolka det som att Folkets hus i Munkedal ska bli flyktingboende. Rätt ska vara att företaget som köpt Folkets hus sysslar med att driva flyktingförläggningar. Vad som kommer hända med Folketshus i Munkedal är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.