Foto: SVT

Fridolin vill ha snabb kartläggning

Uppdaterad
Publicerad

Kartläggning av kunskaperna och mera resurser till nyanlända elever är utbildningsministerns lösning för att minska segregationen i skolorna.

– Den skolsegregation vi ser idag kan vi ej acceptera och det är därför vi satsar på de skolor och de elever som har de tuffaste förutsättningarna, och vi är också är beredda att införa lagstiftning för att se till att mottagningen av nyanlända elever ser bra ut i hela landet, säger Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister.

Lagstiftningen innebär bland annat att alla nyanlända ska få möjlighet till studiehandledning och att man ska göra en kartläggning av vilken kunskapsnivå som den nyanlända eleven befinner sig på.

Segregerad skola

– Kartläggningen måste göras snabbt så att man kommer in i en grupp som har samma kunskaper som en själv. Då måste det finnas resurser till det, det tillskjuter vi nu, och det måste finnas en lagstiftning som garanterar att det arbetet görs i alla kommuner och en sån lagstiftning ligger nu på riksdagens bord att hantera, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Gustav Fridolin är utbildningsminister i regeringen. I botten är han folkhögskolelärare och riksdagsledamot från Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet