Foto: arkivbild SVT

Göteborg ger upp konflikt om Vrångö hamn

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetskontoret anklagade entreprenören när Vrångö hamn rostade sönder. Nu väljer kommunen att släppa konflikten.

Vrångö hamn invigdes med pompa och ståt 2004. Åtta år senare var stora delar av hamnen sönderrostad, och arbetet var tvunget att göras om. Sedan dess har en konflikt pågått mellan Fastighetskontoret och entreprenören Carlberg bygg. Den stora frågan har varit om Fastighetskontoret beställde rostskydd eller inte.

Nu har den segdragna konflikten nått vägs ände. Kommunen har beslutat att inte ta ärendet till domstol, efter att externa jurister gjort bedömningen att bevisläget är för svårt. Bland annat är dokumentationen i ärendet bristfällig.

Vrångö

– Det är mycket oturligt och synd. Vi får tyvärr sätta ett streck, eftersom det finns en risk att vi inte når framgång, säger Lena Lundblad, avdelningschef på Fastighetskontoret. 

Dyr nota för kommunen

Notan för ombyggnationen landade på 33 miljoner kronor. Efter den slutliga ansvarsutredningen år 2013 krävde Fastighetsbolaget 17 miljoner kronor av entreprenören. Man krävde också 16 miljoner av det kommunala Gatubolaget, som höll i själva bygget och som kritiserades för att de misskött sitt arbete i samband med besiktningen av bryggan.

– Gatubolaget tog på sig misstaget och vi fick 11 miljoner kronor, säger Lena Lundblad.

Nu återstår att nå någon form av förlikning med Carlberg bygg.

– Vi sitter i en diskussion där de säger sig villiga att betala en mindre summa, som inte betyder något i sammanhanget. Men det kan vara skönt att få ett slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrångö

Mer i ämnet