Göteborg förbereder sig för extrema skyfall. Foto: SVT

Göteborg drabbas hårt vid skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett extremt skyfall över Göteborg kommer Räddningstjänsten samt de båda storsjukhusen, Sahlgrenska och Östra, att drabbas av stora störningar.

Totalt beräknas 50.000 göteborgare drabbas vid en översvämning.

Göteborgs stad är först i landet med att utföra en skyfallsmodellering för att ta reda på hur stan påverkas av ett extremt regn. De uppträder varje år, är väldigt lokala och de kommer helt utan förvarning.

– Det här är då ett underlag för hur vi ska säkra Göteborg mot översvämmning, säger Ulf Moback.

#vårtklimat – skyfall

Skyfallsmodelleringen över Göteborg är precis klar, 50.000 invånare beräknas drabbas och skadekostnader kan lätt hamna på miljardbelopp. Nu kommer kommunen att gå vidare med förslag till åtgärder för att mildra effekterna av kommande regn.

– Vi går också vidare med frågan: vilken typ av händelse ska vi dimensionera efter? Vad är vettigt ur en risk- kostnadssynpunkt att dimensionera efter?, säger Ulf Moback.

Kommer med jämna mellanrum

Vad man kan se på modellerna är att Räddningstjänsten snabbt kommer att omgärdas av vatten och får svårt att komma ut med räddningsfordon, mörkblåfärg visar på en vattennivå på en halvmeter och över. Men också att de båda storsjukhusen drabbas. Sahlgrenska-området blir i modellen nästan helt avskuret.

– Östra är lite bättre än Sahlgrenska, men man kommer inte dit och man kommer inte ifrån, säger Ulf Moback på Göteborgs kommun.

”Man kommer att trilla omkull”

Också andra delar av stan kommer att drabbas hårt.

– Vid Linnéplatsen kommer det att stå ganska mycket vatten, här är djupen en halvmeter eller mer, sedan kommer det att rinna i hög fart ner mot Järntorget, säger Ulf Moback samordnare för klimatanpassning vid Göteborgs kommun.

Ulf Moback berätter vidare att modelleringen visar att nedför Linnégatan kommer vattnet rinna i hög hastighet, med ett djup på cirka 20 centimeter.

– Det gör att man kommer att trilla omkull, man kommer inte att kunna gå, säger Ulf Moback.

Så blir det hos dig

Vill du veta exakt hur pass översvämmat det kan bli hos dig kan du ladda ner kartorna och zooma in, här för 100-års regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – skyfall

Mer i ämnet