På tisdagen demonstrerades det mot nedskärningar. Foto: SVT

Göteborg tillsätter krisgrupp för skolan

Publicerad

Skolan i Göteborg har problem. För att flera ska nå målen ska nu politiker och tjänstemän sätta skolan under lupp – i ett och ett halvt års tid.

Det kokar bland föräldrar, lärare och rektorer i Göteborg just nu. Demonstrationer och anmälningar till Skolinspektionen duggar tätt.

På onsdagskvällen samlas föräldranätverken i Askim, Frölunda, Högsbo och Majorna Linné för att förbereda en manifestation den 11 juni.

Samtidigt kommer nu politikerna överens över blockgränserna om att tillsätta en grupp för att gå till botten med problemet. Beslutet fattades vid dagens kommunstyrelsemöte. Ordförande Anneli Hulthén (S) ser med allvar på situationen.

– Det är nödvändigt att vi nu sätter oss ned och talar om målen för skolan. Vart vill vi komma? Jag tycker det är en seger att vi kommit överens om en bred utredning kring skolfrågan idag, säger hon.

Alliansen ser det som en seger

Även på allianssidan ser man det som en seger. De borgerliga har länge drivit frågan om att ansvaret för skolan ska flyttas upp till en central skolnämnd.

– Med dagens beslut kom vi ett steg närmare det, säger Hélene Odenljung (FP).

Men enligt de rödgröna kommer utredarna, som flankeras av en politisk referensgrupp med alla kommunstyrelsens partier, inte ha som fokus att hitta en ny organisation.

– Vi har redan skolutskott i stadsdelarna som känner rektorer och skolorna väl. En ny organisation löser inte allt, det viktiga är att eleverna utvecklas i skolan, säger Karin Pleijel (MP) och ansvarig för skolfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.