Det var på en parkering vid Bävedalsvägen i Uddevalla som kropparna påträffades. Foto: Google maps

Hämnd orsak till morden

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar rättegången om de uppmärksammade trippelmorden i Uddevalla i mars. Två bröder står inför rätta misstänkta för mord.

De tre mördade – en 18-årig kvinna samt två män i 20-årsåldern – hittades ihjälskjutna på en parkeringsplats nära Uddevalla sjukhus på morgonen den 7 mars.

Ett par dagar efter trippelmordet greps två bröder, 21 respektive 22 år gamla och de häktades på sannolika skäl misstänkta för mord. En tredje man, en 21-åring, häktades också, misstänkt för medhjälp till mord.

Trippelmordet i Uddevalla

Den 21 augusti  åtalades de båda bröderna misstänkta för mord.

Kränkning av pappan orsak

En kränkning av de misstänkta brödernas pappa är vad åklagaren misstänker ligger bakom morden. Pappan rånades i sitt hem i Uddevalla och bröderna ville hämnas på dem som de trodde utfört rånet, menar åklagaren.

– Bröderna har blivit upprörda och beslutat sig för att skjuta målsägandena, sade Per-Erik Rinsell, vice chefsåklagare,  till SVT Nyheter Väst i en intervju i samband med åtalet.

Sköts med flera skott

De tre offren sköts på nära håll. De båda männen träffades av flera skott i kropp och huvud och kvinnan träffades av ett skott i huvudet. Ett eller flera skott har avlossats mot en av männen när han låg på marken.

Därefter ska gärningsmännen ha flytt från brottsplatsen på en motorcykel.

De två skjutvapen som användes vid morden är inte återfunna. Däremot anser sig åklagaren kunna bevisa att de två mordvapnen är identiska med två vapen som tidigare varit i den äldre broderns ägo.

Han samt den tredje mannen åtalas därför också för grovt vapenbrott.

Nekar till brott

De båda bröderna har hela tiden nekat till brott.

– Min klient förnekar gärningen. Det har han gjort konsekvent, säger Hans Gaestadius som försvarar den äldre av bröderna.

Den yngre brodern påstår att han kom till brottsplatsen först efter skottlossningen.

– Han är inte skytten och han har inte deltagit. Han har befunnit sig på en viss sträcka från platsen. Det var först när han hörde skotten som han sprang dit, säger Claes Östlund, 21-åringens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet