Hon riskerar att drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Situationen på Drottning Silvias barnsjukhus blir allt mer ansträngd. Svårt cancersjuka barn blir utan rum och får inte alltid personal de känner.

Det är Drottning Silvias barnsjukhus som har det övergripande ansvaret  för cancersjuka barns behandling i regionen. Hit kommer barn och unga från hela Västra Götaland, men också från Halland, Jönköping och Värmland. Barnkullarna blir allt större, till skillnad från personalstyrkan och sjukhusets lokaler. Nu slår läkare än en gång larm om att patientsäkerheten riskerar att hotas.

– Situationen blir mer och mer bekymmersam. Vi har exakt samma vårdplatser nu som vi hade för tio år sedan, säger Karin Mellgren, överläkare och sektionschef på barncancercentrum i Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Oron tär på föräldrarna

Linda Sandgren och Torbjörn Johansson har en tvåårig dotter med leukemi, en stor del av deras liv kretsar kring sjukhuset och dotterns vård, och de har märkt att situationen på sjukhuset är ansträngd.

– Vi fick inte plats inne på vår avdelning. Barnen kan ju bli jätteallvarligt sjuka och då måste man ha plats, säger Torbjörn Johansson. 

Hur länge kan ni hålla på så här innan det blir farligt för patienterna?

– Vi ser att de små felen som rapporteras ökar hela tiden, och det är klart att det är en tidsfråga innan det händer något allvarligare medicinskt fel som drabbar någon patient, säger Karin Mellgren.

SVT Nyheter Väst har sökt sjukhusledning och politiker men än så länge utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.