Hörselskador hos förlossningspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av förlossningspersonalen upplever hörselbesvär, enligt en studie från Sahlgrenska akademin.

Skrik från födande mammor kan ha en ljudnivå jämförbar med ljudtoppar vid en rockkonsert. Ljudnivåerna som möter förlossningspersonal under ett arbetspass överskrider rådande gränsvärden, och varannan anställd upplever hörselbesvär. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin som kartlagt ljudmiljön på en av Sveriges största förlossningsavdelningar.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nu studerat ljudmiljön på en av landets största förlossningsenheter. Studien, som publiceras i tidskriften British Medical Journal Open, visar att ljudnivåerna under nästan hälften av arbetspassen överskred gränsvärdena.

Över hälften hade besvär

Hela 55 procent av förlossningspersonalen som deltog i studien upplevde någon form av hörselrelaterat besvär.

– Vanligaste besvären var ljudtrötthet och svårighet att uppfatta tal, något vi såg hos en tredjedel av personalen. Vi såg också en statistiskt signifikant koppling mellan en beräknad bullerdos och hörselbesvären tinnitus samt ljudtrötthet, säger Sofie Fredriksson, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.