Röret var runt 60 cm djupt med vass kant. Foto: Sofia Lundh

Hunden Winston skar upp käke – får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket betalar närmare 20 000 kronor för operationen av hunden Winston. Detta efter att han ramlat ner i ett av deras rör och skurit upp sin käke.

Ett ärr längs med den mjuka vita hakan är ett minne från den dramatiska natten i september förra året.

Hörde en duns

Sofia Lundh promenerade med sin hund Winston och en kompis längs med vattnet i Vänersborg. Den franska bulldoggen gick i ett långt koppel och plötsligt hörde Sofia Lundh en duns i mörkret.

– Jag såg bara ett stort hål och att kopplet gick ner i hålet, han var helt tyst, säger Sofia Lundh.

Rör i marken

Hålet visade sig vara ett rör i marken som grävts ner för att bli en gjutform. Ett grävarbete som utförts av Sjöfartsverket.

– Hålet var inte så djupt men jag tror att han försökte hoppa ur röret som var jättevasst. Jag tror det var då han skadade sig, säger Sofia Lundh.

Eftersom det var mörkt märkte hon inte att Winston hade skurit sig på röret. Hon lyfte upp honom och de gick hem i det regniga mörkret.

– Jag tog in honom på toaletten för att torka av honom och det var då han tittade upp på mig.

Blodet rann

Sofia Lundh kunde se ända in till käkbenet på Winstons haka och blodet rann.

– Då kom paniken. Jag och min syster åkte direkt.

De tog bilen till Göteborg och veterinären. Det blev en lång och tuff natt för hund och matte men Winston opererades och klarade sig. Men det blev en dyr historia. Försäkringen visade sig ha gått ut och operationen kostade närmare 17 000 kronor. En summa som nu alltså Sjöfartsverket betalar.

”Väldigt tacksam”

Sofia Lundh får även betalt för dagmatten som Winston fick vara hos efter operationen när hon arbetade, för mediciner, bensinkostnader och inkomstförlust.  Sammanlagt får Sofia Lundh och hunden Winston 19 935 kronor.

– Jag är väldigt tacksam för det. Det är en skuld jag har, säger Sofia Lundh.

För henne var det aldrig någon tanke att låta bli att operera Winston.

– Nej, herregud, för mig hade det inte spelat någon roll vad det handlade om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.