Foto: SVT

Inget hopp om augusti

Uppdaterad
Publicerad

SMHI:s väderobservatör Ingemar Vänerlövs från Vänersborg är inte nådig i sin bedömning om hur augustivädret kommer bli.

I hans trädgård står ett vitmålat träskåp på höga träben innehållande all tänkbar mätutrustning från SMHI. Varje dag sedan mitten av 80-talet har han bevakat vädret åt SMHI.

Han har därför en gedigen statistik att luta sig mot när det gäller att förutspå kommande väder.

Rent statistiskt.

– Tyvärr verkar vi ha kommit in i ett köldspår. Oftast följs juli och augusti åt vädermässigt. Därför talar mycket för att även augusti år kommer bli svalare än normalt, säger Ingemar Vänerlöv.

Och sannolikheten att det skulle bli varmt i augusti liten. Senast det hände var 1996.

Kan komma högtryck

Men vädret är inte helt nattsvart, Enligt Vänerlöv kan det komma in en och annan högtrycksrygg under augusti som kan hålla sig i några dagar.

– Och då finns det fortfarande möjlighet att vattentemperaturen stiger till bad vänligare temperaturer. Ingemar Vänerlöv.

På Ursands Camping i Vänersborg har semesterfirarna ännu inte skrämts iväg av det dåliga vädret. Tvärtom har beläggningen varit hög under hela säsongen.

Två som campar med sina familjer vid Ursand är Joacim Ekblad och Joakim Borehed. Båda är luttrade av kylan vid det här laget. De sitter i husvagnens yttertält och spelar kort medan regnet smattrar utanför.

Hoppas fortfarande

– När vattnet börjar tränga in i förtältet befinner man sig ju inte i världens skönaste situation. Men jag är optimist och hoppas på att det ska vända. Jag har ju två veckor kvar av min semester, säger Joacim Eklbad.

Det är faktiskt ok med dåligt väder, flikar kompis Joakim Borehed in.

– Tack vare mina goda vänner har jag haft en bra semester, säger han.

Men tillägger att han tillbringat en vecka utomlands och fått sin solranson. Deras semesterveckor tillsammans har kantats av samtal kring just det dåliga vädret.

– Det här är ju en typisk svensk sommar, säger båda. Vad kan man förvänta sig?

Blir varmare i höst

Den som vill ha värme får vänta tills hösten.

– Både september kommer bli relativt varmare än normalt, lovar Ingemar Vänerlöv.

Det vill säga. Rent statistiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.