Foto: SVT

Kameratillsyn ger dementa bättre sömn

Uppdaterad
Publicerad

Kullegården i Partille har börjat använda sig av webbkameror på natten för de som så önskar. Webbkamerorna kallas för nattugglor och ska ge de äldre en lugnare och ostörd sömn.

– Av de som nu är med i projektet, så är det många som inte velat ha någon tillsyn alls för att de blir väckta och blir störda i sin nattsömn. Nu kommer de att sova gott på natten, säger Annelie Franzén, verksamhetschef på Kullegården i Partille.

Undvika att störa

Det är inte första gången man provar metoden. Nattugglorna har funnits i Partille kommuns hemtjänst under tre år nu, men det är första gången man provar på ett äldreboende för dementa. Tanken är att undvika att störa de som är lättväckta, kanske precis när nattpersonalen har gått in för att kontrollera om allt är okej.

Personlig inloggning

– Det är ett system som gör att du loggar in. Du har en personlig inloggning, där vi sedan kan följa loggarna. Vi ser den tillsynen som görs,  säger Annelie Franzén, verksamhetschef Kullegården Partille.

Det finns inga risker att det kan missbrukas på något sätt?

– Nej, eftersom det är personliga inloggningar i datorn och vi kommer att kontrollera inloggningarna, då ser vi hur lång tid personalen har använt kameran för varje enskilt boende. Sedan blir du utloggad efter en minut, så jag ser inga risker med det  säger Annelie Franzén, verksamhetschef Kullegården Partille.

Ett komplement

Totalt är det sju av de 58 boende som provar systemet och det är ett komplement till den vanliga fysiska tillsynen av nattpersonalen. Inga kameror sätts upp utan de boendes och anhörigas tillstånd, och tillsynen är strikt reglerad när och vem som kontrollerar via kameran. Vid behov gör nattpersonalen ett fysiskt besök som vanligt.

– Projektet pågår till den 31:e december, därefter så är förhoppningen att vi ska kunna permanenta det, säger Cai Berggren, projektledare Lugn och trygg natt Partille.

Har ni märkt av något intresse från andra kommuner?

– Ja, faktiskt. Båstad kommun har hört av sig och någon norrländsk kommun också, säger Cai Berggren, projektledare Lugn och trygg natt Partille.

Så du tror att det här är något som kommer i framtiden?

– Absolut, absolut säger Cai Berggren, projektledare Lugn och trygg natt Partille.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.