Svenskfångade räkor Foto: SVT

”Köp svenskt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Bohuslän ändrar inte sitt råd: att uppmana alla att köpa svenskfångade räkor trots Artdatabankens kommande rödlistningen av nordhavsräkan.

– Vi står fast vi det, säger Jan-Olof Larsson (S), fiskepolitisk talesperson för socialdemokraterna.

Partidistriktet har tidigare gått ut officiellt och uppmanat till att köpa svenskfångade räkor, som stöd för svenskt fiske och turistnäringen. Distriktet ser fisket som en viktig del i Bohusläns näringsliv, som råvaruförsörjare och som hörnpelare i turistnäringen. När bedömningarna och råden går så vitt i sär är det inte bara konsumenter som blir villrådig.

– Det här är synnerligen märkvärdigt, det måste ju finnas en samlad bild från fiskevärlden, säger Jan-Olof Larsson (S).

Det är en och samma statistik: den från Internationella Havsforskningsrådet, som ligger till grund för så vitt skilda bedömningar som WWF:s röda ljus och Artdatabankens rödlistning till EU:s nyligen beslutade ökning av räkfisket med 15 procent i Skagerrak.

– Jag hoppas att vi kan lita på det vi bygger alla våra förhandlingar på, på ICES (Internationella Havsforskningsrådet) beräkningar. Man blir ju konfunderad över hur det fungerar med så här olika råd, säger Jan-Olof Larsson (S), fiskepolitisk talesperson för socialdemokraterna.

– Skillnaden i bedömningarna sägs bero på att man utgår från olika tidsperspektiv. De senaste tio åren har räkpopulationen minskat med mellan 30 och 50 procent, medan beståndet de senaste åren vuxit något. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.