Sjumilaskolan. Foto: SVT

Lärare på Sjumilaskolan slår larm

Publicerad

26 lärare på Sjumilaskolan i Biskopsgården har skrivit ett brev till stadsdelspolitikerna där de hävdar att arbetsmiljön på skolan är i botten. Företagshälsovården har kopplats in.

Det var Göteborgs fria tidning som först uppmärksammade brevet. Det skrevs för en månad sedan och lärarna beskriver en arbetsbelastning som är så hög att sjukskrivningarna har ökat och att många har valt att sluta.

Lärarna hävdar också att skolan är toppstyrd och att ledningen inte lyssnar på personalen. Dialogen mellan lärare och ledning ska vara obefintlig, hävdas det.

– Vi vidtog genast åtgärder när vi fick brevet. Dagen efter var stadsdelsdirektören på plats och talade med både rektor och personal, säger Jahja Zeqiraj, (S), ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen, till SVT Nyheter Väst.

Omorganisation kan bli aktuell

Enligt Zeqiraj utreder nu företagshälsovården arbetsmiljön och en första delrapport ska lämnas i juni.

– Vi tar frågan på stort allvar och redan nu kan jag säga att det kan komma att krävas en omorganisation på skolan, att låg, mellan och högstadium får varsin rektor.

Han hävdar också att det är stort fokus på Sjumilaskolan och att stadsdelen kommer att satsa alla nödvändiga resurser på att föbättra miljön både för elever och personal.

Facket ställer sig inte bakom brevet

Rektorn Anna Hjärne säger att hon välkomnar den utredning som nu görs men påpekar att lärarförbunden inte har ställt sig bakom protestbrevet. I övrigt hänvisar hon till områdeschefen Päivi Malmsten.

– Vi ska intervjua samtliga ur personalen på skolan för att skapa oss en nyanserad bild av det som pågår. Därefter ska vi ta fram en handlingsplan, säger hon.

Även Päivi Malmsten nämner att klagomålen inte har gått den vanliga vägen, genom fackliga representanter och skyddsombud.

– Det är lite märkligt. För genom dem har vi fått en bild av att det pågår ett bra arbetsmiljöarbete på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.