Lärarförbundet uppmanar sina medlemmar att byta jobb. Foto: SVT

Lärarförbundet uppmanar medlemmar att byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen gör att fler lärare än vanligt byter jobb för att höja lönen. Men lärarflykten går ut över eleverna och kommuner kritiserar nu lärarförbundet som sägs uppmana till avhoppen.

SVT Nyheter Väst har träffat idrottsläraren Christian Bejke som bytte jobb och fick upp sin lön med 8.000 kronor.

– Jag låg väldigt lågt i lön och hade jobbat i fem år så jag kände att det var dags. När jag fick ett erbjudande om åtta tusen kronor mer i månaden så var det inget att tveka på. Jag höjde min lön med nästan 33 procent, säger idrott/no-läraren Christian Bejke.

Han fick upp lönen när han bytte jobb från en friskola i Göteborg till en kommunal skola i en kranskommun. Nu har han bytt tjänst igen, till den nystartade Santosskolan på Lindholmen. Den här gången gick han ner fem hundra kronor i lön, och han tror inte att lönen är den enda anledningen till att lärare byter jobb.

– Det tror jag definitivt inte. Det handlar till exempel också om vad det finns för lokaler för mig som idrottslärare, vad jag får för budget och hur mycket material som finns. Och avståndet hem är viktigt, nu slipper jag pendla, säger Christian Bejke.

Fyra av fem kommuner har lärarbrist

I en mejlenkät som SVT Nyheter Väst gjort skriver 80 procent av de kommuner som svarat på enkäten, att de inte lyckats tillsätta alla lärartjänster inför terminsstart. Många kommuner vittnar om att det i år är betydligt vanligare att lärare byter jobb.

Mellerud är en av kommunerna som nu märker lärarnas rörlighet. Skolchefen är stolt över Melleruds kommun som gett lärarna fyra procent i lönepåslag. Men man har ändå tvingats se lärare säga upp sig och ta jobb i andra kommuner.

– Ja, vi har flera sådana exempel där vi inte kunnat matcha lönen eftersom det är konkurrens om lärarna. Det är bra för lärarna, men de som förlorar på detta är eleverna som får byta lärare oftare, säger skolchefen i Mellerud Anders Pettersson.

”Lärarförbundet uppmuntrar”

Anders Petterson är nu kritisk till att Lärarförbundet i sin tidning uppmanar sina medlemmar att byta jobb för att få upp lönen.

– Det är tufft för eleverna som får byta lärare. Jag tycker inte det är så kul, men nu ömmar jag naturligtvis för eleverna i första hand.

På lärarförbundet håller man inte med.

– Det som går ut över eleverna är ju att det saknas tillräckligt många behöriga lärare, och vi måste ha skolchefer och politiker som är beredda att göra mer för att höja läraryrkets attraktivitet. Och då gäller det att höja löner, och lönen går det att göra något åt även i Mellerud, säger ordförande Lärarförbundet Johanna Jaara Åstrand.

Christian Bejke är lärare i både idrott och no, och därmed attraktiv på marknaden. Men han är medveten om att lärares jobbyten kan väcka kritik från kommunchefer.

– Vi lämnar tjugo-trettio ungdomar och deras föräldrar i en viktig fas i deras liv, så det är klart de använder det argumentet som skuld. Men om en läkare skulle byta så skulle man ju inte slå ner på en läkare för att den går till ett annat sjukhus, säger Christian Bejke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.