Ett träd är planterat till minne av Lisa Holm utanför det kafé där hon arbetade. Foto: TT

Lisa Holms pappa i rätten idag

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Holms pappa hördes i rätten i dag och berättade om när han fick beskedet att hon hittats död. – Det är som att falla från en skyskrapa.

En blyg flicka som aldrig skulle ha gått fram till en okänd människa om hon inte blev tvingad. Så beskriver pappan Lisa Holm, under rättegångens andra dag.

Rättegången vid Skaraborgs tingsrätt kring sommarens uppmärksammade mord är inne på sin andra dag och har inletts med att Lisa Holms pappa vittnar. Han börjar med att berätta om deras relation och om hur Lisa Holm var som person.

Mordet på Lisa Holm

– Vi har en väldigt tajt relation med våra barn, berättar han.

– Hon var oerhört blyg i obekväma situationer, lik mig i mina unga år.

Han berättar att han under hela veckan som gick sedan dottern försvann helt gick upp i sökandet. Han fick mycket hjälp från vänner och bekanta. Han såg inget alternativ till att leta.

Dagen då han får dödsbeskedet känner han på sig att något är fel redan när han kommer till Blomberg.

– Något rasar under fötterna på en. Golvet bara rämnar, man ramlar en hel jävla skyskrapa ner, berättar pappan om känslorna när han fick beskedet om att hans dotter hittas död.

Pappan berättar i lugn, samlad ton att han mötte den åtalade vid ett tillfälle under sökinsatsen i Blomberg.

– Den blicken glömmer jag aldrig. Han stirrade så på mig, säger pappan.

Vill veta varför

Anhöriga till mördade Lisa Holm har bara ställt upp på en enda intervju, i lokaltidningen Skaraborgs Allehanda, efter den tragiska händelsen.

– Varför? är frågan vi vill ha svar på. Jag hoppas vi får det, förklarade familjens målsägarbiträde Tore Brandtler i sitt korta anförande under rättegångens inledning.

Förhör med 35-åringen

Den 35-årige mannen, som ska höras under förmiddagen, har hela tiden förnekat anklagelserna. Under rättegången i går tittade han aldrig åt Lisa Holms anhöriga som också satt i salen.

– Det har varit en pressande tid men han har varit stark och hela tiden hållit fast vid sin uppfattning. Det är viktigt att min klient får fram hur han ser på fallet, säger 35-åringens försvarare, advokat Inger Rönnbäck.

SVT Nyheter är på plats och du kan följa rättegången direkt med start klockan 9.

FAKTA/I rätten idag, torsdag

– Målsägandeförhör, i det här fallet med Lisa Holms far.

– Därefter förhör med den misstänkte 35-åringen.

– Mannens hustru och yngre bror skulle också förhöras men båda har nyttjat rätten att slippa vittna mot nära anhörig.

– Dessutom flera vittnesförhör med bland annat arbetskollegor till Lisa Holm samt personer som befunnit sig i det aktuella området vid tiden för mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet