Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborg. Foto: SVT

Satsar på fler socialsekreterare

Uppdaterad
Publicerad

25 nya socialsekreterare och fem miljoner kronor till förbättrad arbetsmiljö ska få bort krisstämpeln inom socialtjänsten i Göteborg.

Satsningen finns med i de rödgrönrosas budget som presenteras nästa vecka.

– Detta är en yrkesgrupp som har en extremt svår arbetssituation med stress och hög sjukfrånvaro, säger Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborg.

20 miljoner

SVT Nyheter Väst kan i dag avslöja att en satsning på 20 miljoner kronor finns med i den budget som de rödgrönarosa partierna i Göteborg offentliggör på tisdag. Pengarna ska gå till fler socialsekretarere och bättre arbetsmiljö, men från fackligt håll är man inte övertygad om att den satsning som nu görs är tillräcklig.

– 25 tjänster över hela stan räcker inte till för att avhjälpa alla brister som finns, säger Pia Björking Petersson, ordförande för Akademikerförbundet SSR vid Göteborgs stad.

Larmrapporter duggat tätt

På senare år har larmrapporterna om socialsekreterarnas arbetssituation duggat tätt. Det har återkommande varit tal om risker för att utsatta barn och vuxna inte får den hjälp de behöver från socialtjänsten.

Facket ser svårigheter med att rekrytera erfarna socialsekretarare.

– Om man som arbetsgivare kan visa att kom till oss, här kan ni utföra ert jobb på ett rättssäkert, bra sätt med god arbetsmiljö, ja, då ska det nog gå att rekrytera, säger Pia Björking Petersson.

De rödgröna partierna styr Göteborg med stöd av Feministiskt Initiativ (FI) sedan senaste valet. Deras gemensamma budgetförslag för 2016 presenteras på tisdag och behandlas av kommunfullmäktige i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.