Nerijus Bilevicius, 35, döms till livstids fängelse och utvisning för mordet på Lisa Holm. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm – döms till livstid

Uppdaterad
Publicerad

Skaraborgs tingsrätt dömer Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.

Tingsrätten gör bedömningen att den 17-åriga flickan dödats den 7 juni i en lada på Blomberg och därefter transporterats till fyndplatsen några kilometer därifrån.

DNA-spår samt andra omständigheter såsom avsaknad av alibi och Bilevicius beteende vid fyndplatsen den 12 juni talar för att han är gärningsmannen, skriver rätten i ett pressmeddelande.

Mordet på Lisa Holm

Påföljden bestäms till livstids fängelse då tingsrätten anser att det finns försvårande omständigheter kring gärningen. Bilevicius utvisas på obegränsad tid. Han ska också betala skadestånd till den 17-åriga flickans familj.

Teknisk bevisning avgörande

– Vi har tittat på den tekniska bevisningen som till fullo stöder att det är han som är gärningsmannen. Sedan finns det flera kringomständigheter, som att han inte har något alibi, man har sett bilar i området som stämmer in på den bil som han färdas i och så stämmer han väl in på den gärningsmannaprofil som polisen har upprättat, säger rättens ordförande Anna-Karin Lundberg till SVT Nyheter.

Försvarsadvokaten har framfört möjligheten att det skulle kunna finnas andra gärningsmän men det är inget som rätten har hittat något stöd för.

– Jag förstår att advokaten kommer med teorier om andra gärningsmän men det finns inget som tyder på att det skulle finnas det. Tingsrätten är enig, säger hon.

Åklagare Lars-Göran Wennerholm är nöjd med domen:

– Tingsrätten delar de bedömningar som jag har gjort i stort sett genomgående. Domen är i enlighet med vad jag har yrkat så jag är nöjd med det.

Enligt Wennerholm är bevisningen stark.

– Den tekniska bevisningen består av olika DNA-träffar på Lisa Holms kläder och DNA förflyttas inte hur som helst utan man måste ha kontakt på något sett. Då blir det väldigt tungt. Det finns ingen annan förklaring än att han har gjort det här.

Domen ger inget svar om varför

Lisa Holms familj har under rättegången velat få veta varför Lisa Holm blev mördarens offer, men utan resultat. Domen ger heller inga svar, konstaterar familjens målsägandebiträde, advokat Tore Brandtler.

– Det är bara gärningsmannen som kan svara på det och det är ett av alla de frågetecken som hänger kvar. Det är sorgligt att han vägrar berätta varför han gjorde det och omständigheterna runt omkring.

– Det förändrar ju inget i sak. Lisa är och förblir död, men det är viktigt för sorgeprocessen, säger Tore Brandtler till TT.

Han tycker att domen var väntad med tanke på bevisläget och samtidigt ser han det som sannolikt att 35-åringen överklagar.

– Han har ju ingenting att förlora. Men om han bara håller fast vid att han aldrig har sett henne så är det inte troligt att domen ändras i hovrätten. Det enda han kan hoppas på är ett tidsbestämt straff, men då måste han komma med en förklaring som min fantasi inte kan komma på.

”Har aldrig träffat Lisa Holm”

Domen kommer nästan på dagen fem månader efter att den 35-åringe Nerijus Bilevicius häktades misstänkt för mordet. Under hela utredningen har han bedyrat sin oskuld och sagt att han aldrig ens träffat Lisa Holm. Att hans DNA hittats på Lisa Holms kläder har försvaret förklarat med att han arbetat i lokalerna.

Bilevicius, som är litauisk medborgare, bodde vid tillfället för mordet på Blomberg säteri tillsammans med sin fru och bror. I ett tidigt skede var även hustrun och brodern misstänkta för inblandning i mordet men de avskrevs och åtalades aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet