Nu får Hasselbladsvinnaren sin miljon

Publicerad

Vinnaren av årets Hasselbladspris är den tyske fotografen Wolfgang Tillmans.

Hasselbladspriset är ett av bildvärldens mest prestigefyllda pris och i år är det den tyske konstnären Wolfgang Tillman som får motta äran och en miljon kronor. Samtidigt hålls en utställning med många av hans verk på Hasselblad center i Göteborg. Men för vinnaren är priset också lite av en kris.

– Det tvingar mig att acceptera att jag inte längre endast är på väg, utan att jag också är framme, säger Wolfgang Tillmans.

Wolfgang Tillmans etablerade sig på 90-talet och fotograferar allt från vardagsnära porträtt till abstraktare bilder av bruset i en tv. Nu har han börjat ta sig an rörlig bild och ljud.

– Jag är fortfarande intresserad av världen och människor så det är mycket jag vill göra. Nu har jag börjat jobba mer med ljud och film, men jag vill inte nödvändigtvis arbeta med film som något berättande. Fotografering kommer alltid att vara hjärtat av det jag gör, säger han.

Läs också: Wolfgang Tillmans pratar om Instagram med Kulturnyheterna

Motivering

”Wolfgang Tillmans både följer och utvecklar den tradition av socialt engagerat fotografi som kännetecknar många tidigare Hasselbladpristagare. Det som gör Tillmans konstnärskap unikt är de många lager av verkligheter och perspektiv på världen som han observerar i allt  från de enklaste, vardagligaste händelsrena till dramatiska samhällsförändringar på global skala.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.