Foto: SVT

Krav: begrav kropparna

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket kräver nu att de två döda kroppar som förvaras nedfrysta i väntan på den omdiskuterade begravningsmetoden promession gravsätts.

De båda personerna var folkbokförda i Orust kommun och deras eventuella gravsättning blir nu ett ärende för kommunstyrelsen.

Västnytt har tidigare berättade om de nio döda kroppar som ligger runt om i landets krematorier i väntan på den omdiskuterade begravningsmetoden promession. I Trons kapell i Vänersborg har två döda kroppar legat i elva respektive tolv år och det har gått så långt att kropparna blivit ett arbetsmiljöproblem. Sedan 2007 har Skatteverket slutat bevilja uppskov med gravsättningen – ändå har ingenting hänt förrän nu.

Promession

– Vi har vetat om att det funnits ett stoff men vi har inte fått in den formella underrättelsen och det är den som gör att vi kan börja handlägga ärendet, säger Ida Aronsson Hammar, kanslichef Tanum

Det är Orust- och Tanums kommun som har ansvar för att begrava kvarlevorna som förvaras i Trons Kapell. Skatteverket har i dagarna skickat ut ett brev till de kommuner som ännu inte begravt sina döda och sju år efter att Skatteverkets uppskov löpt ut börjar nu alltså Tanum och Orust handlägga frågan.

– Det verkar som man fått klart för sig vad som står i begravningslagen och att det är kommunens ansvar att se till att det blir en gravsättning, säger Stellan Andersson, kyrkogårdschef i Vänersborg

När kan kropparna lämna kapellet?

– Jag hoppas det blir i april, men det tror jag inte på själv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Promession

Mer i ämnet