Nu prövas Lisa Holm-fallet i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om det uppmärksammade mordet på Lisa Holm är nu i gång i hovrätten. Den livstidsdömde 35-åringen, som fortsatt nekar till brott, vill bli frikänd för mordet.

Sju månader efter mordet på Lisa Holm gås fallet på nytt igenom i domstol.

Den livstidsdömde Nerijus Bilevicius nekar till brottet och hoppas på en friande dom i Göta hovrätt, vars rättegång drog i gång nu på förmiddagen. Bland dem som hans försvarare Inger Rönnbäck har kallat som expertvittnen finns Pål Johansson, pensionerad Palme-utredare, som i eftermiddag ska ge sina synpunkter på hur polisens förhör med den misstänkte 35-åringen gått till.

Mordet på Lisa Holm

Mest inspelningar

Polismannen är ett av få nya vittnen. I övrigt kommer Göta hovrätt under de sex planerade rättegångsdagarna till stor del att lyssna på inspelningar av de förhör som hölls i Skaraborgs tingsrätt. I morgon ska hovrätten dock åka till Kinnekulle och titta på platsen där 17-åriga Lisa Holm mördades i juni.

Bland åhörarna finns kriminologiprofessorn Leif GW Persson. Han följde inte tingsrättsförhandlingarna på plats, men vill nu själv se de inblandade, inte minst den morddömde 35-åringen.

– Det säger mer än en bild, säger Persson till TT.

Han bedömer det som i praktiken uteslutet att hovrätten kommer att göra en annan bedömning än tingsrätten.

En ny prövning

Rättegången hålls av praktiska skäl i tingsrättens lokaler i Skövde. För Lisa Holms anhöriga innebär detta en ny prövning, som de dock varit beredda på.

– De var införstådda med att en fällande dom skulle överklagas, men är ganska förvissade om att domslutet inte kommer att ändras, sade familjens målsägandebiträde Tore Brandtler till TT inför rättegångsstarten.

Hovrätten ska till stor del lyssna på inspelningar av de förhör som hölls i tingsrätten. Då tänker flickans familj inte vara med i rättssalen. Men de är på plats under måndagens inledning.

– De har ett litet hopp om att den dömde ska erkänna. Då kanske de får en förklaring till varför detta hände, sade Brandtler.

För åklagare Lars-Göran Wennerholm hände inte mycket nytt:

– Som förväntat, jag har ju presenterat precis samma uppgifter som i tingsrätten. Jag har aldrig varit särskilt orolig, vi har en bra bevisning och en bra utredning.

GW: Domen lär stå fast

Leif GW Persson fanns bland åhörarna när hovrättsförhandlingarna drog i gång. Den kände kriminologiprofessorn följde inte rättegången i tingsrätten på plats, men vill nu själv bilda sig en uppfattning om de inblandade, inte minst den morddömde 35-åringen och hans advokat Inger Rönnbäck.

– Jag är nyfiken, jag har aldrig sett honom förut. Jag är naturligtvis också nyfiken på hans advokat, det är en intressant kvinna. Vi kanske inte delar samma syn på processrätten men det blir spännande att se vilket bevistema hon kommer att driva, säger Persson.

Han bedömer det samtidigt som i praktiken uteslutet att hovrätten kommer att göra en annan bedömning än tingsrätten.

– Om du vill veta hur det går så skulle allt utom att hovrätten fastställer tingsrättens dom göra mig mycket förvånad.

Fakta om fallet

7 juni: 17-åriga Lisa Holm försvinner efter sitt arbetspass på kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

8 juni: Hennes handske hittas i en lada intill kaféet. En stor sökinsats inleds.

9 juni: Flera av Lisa Holms ägodelar hittas längs en grusväg.

12 juni: Flickans kropp hittas gömd i en byssja på en gård några kilometer från kaféet. 35-årige Nerijus Bilevicius, som arbetar i området, hämtas till förhör. Det gör även hans hustru och hans bror, men de frias senare från alla misstankar.

23 oktober: Bilevicius åtalas för mord. Åklagaren hävdar att flickan blev hängd i ladan vid kaféet, och att motivet för brottet var sexuellt.

28 oktober: Rättegång inleds i Skaraborgs tingsrätt.

17 november: Nerijus Bilevicius döms mot sitt nekande till livstids fängelse för mord. Han ska också betala 150.000 kronor i skadestånd till Lisa Holms familj.

11 januari: Bilevicius har överklagat domen. Ny rättegång inleds i Göta hovrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet