Foto: SVT

Ny handlingsplan mot våld i relationer

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna beskriver det som ett stort steg i kampen mot våld i nära relationer när man skriver in i handlnigsplanen att det är förövaren som ska flytta och inte offret.

På onsdagen bestämde sig Göteborgs kommunstyrelse för en ny handlingsplan mot våld i nära relationer. Det är en omarbetad, mer normkritisk, version av den tidigare. Göteborgs HBTQ-råd har fått se över den tidigare planen för att säkerställa att alla gruppers intressen tas tillvara.

Och i ett tillägg till planen trycker nu politikerna på att det är förövaren som ska flytta och inte offret.

– Med det här utmanar vi hela systemet, det tidigare synsättet har ju varit helt uppbyggt kring att kvinnan och barnen ska tränga ihop sig i ett rum på en kvinnojour. Vi vill markera tydligt att det är förövaren som ska flytta, säger Jonas Ransgård (M).

Möjlighet till träff

Alliansen och de rödgröna har också kommit överens om att inrätta ett virtuellt resurscentrum där det är möjligt för någon som utsätts för misshandel att kontakta polis och socialtjänst via nätet.

– Idag krävs ett fysiskt besök för att få hjälp, och för de kvinnor som lever med kontrollerande män kan det vara fullt omöjligt. Därför vill vi ge dem den möjligheten, säger Jonas Ransgård.

Flera hundra fall

I budgeten för 2015 lades två miljoner kronor för att stärka kvinnojourerna, och sju miljoner för att stärka kvinnors organisering.

Göteborg har en nollvision när det gäller våld i nära relationer. Förra året polisanmäldes 297 fall av kvinnofridskränkning i Västra Götaland och Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.