Nytt institut mot våld i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det nya institutet mot våldsbejakade ideologier ska heta Segerstedtinstitutet. Det presenteras på ett seminarium i Almedalen idag.

– Arbetet för att minska rekryteringen till våldsbejakande organisationer är en global samhällsutmaning som kräver ny kunskap och nya infallsvinklar. Genom att inrätta Segerstedtinstitutet vill Göteborgs universitet bidra till detta svåra arbete. Inte minst är unga och skolmiljöer viktiga målgrupper, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet.

Minska rekryteringen

Det nya institutet har fått namnet Segerstedtinstitutet efter Torgny Segerstedt och Ingrid Segerstedt Wiberg, båda välkända för sitt tydliga ställningstagande mot nazismen och för sitt arbete för mänskliga rättigheter och allas lika värde. I det formella uppdraget från regeringen framgår:

”Göteborgs universitet ska utveckla och sprida kunskap och metoder för att minska rekryteringen av människor till våldsbejakande ideologier och rörelser och till rasistiska organisationer.”

Forskare i dialog

Nu inleds en uppbyggnadsfas. För det har institutet fått 5 miljoner av regeringen. Första steget blir att planera för verksamhetens innehåll och hur Segerstedtinstitutet ska organiseras.

– Vi kommer att bjuda in en bred samling av forskare inom många olika områden att delta i en dialog kring hur institutet bäst ska kunna ta sig an regeringens uppdrag. Ett effektivt arbete mot rekrytering till våldsbejakande ideologier och organisationer ger stora vinster för samhälle, både mänskliga och ekonomiska. Det är därför viktigt att alla goda krafter samverkar, säger Christer Mattsson, tillförordnad föreståndare för Segerstedtinstitutet under dess uppbyggnadsfas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.