På lung- och reumatologiavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås är det stor personalrörlighet. Foto: SVT

Risk för sjuksköterskebrist efter krav på leg

Publicerad

Bristen på sjuksköterskor i Västra Götaland riskerar att förvärras i sommar efter det nya legitimationskravet.

Bristen på sjuksköterskor under sommarmånaderna riskerar att förvärras då det nya legitimationskravet försvårar rekrytering av nyexaminerad personal, rapporterar P4 Göteborg.

Enligt Vårdförbundet i Göteborg måste en nyexaminerad sjuksköterska nämligen först vänta på att högskolan registrerar alla kurserna som godkända – för att sedan söka ett examensbevis som i sin tur kan innebära upp till fem veckors väntan. Därtill läggs väntetiden på två veckor för själva legitimationen som inte kan sökas utan examensbeviset. Socialstyrelsens nya regler innebär också att det inte längre är möjligt att jobba i väntan på att legitimationen utfärdas.

Situationen kan leda till att sjukhusen anställer de nyexaminerade sjuksköterskorna som undersköterskor under sommarmånaderna, enligt Vårdförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.