Foto: SBK/Tengbom

Så ska nya Heden se ut

Uppdaterad
Publicerad

Idrott, kultur, bostäder och underjordisk parkering. Nu presenteras förslaget.

Åsikterna har gått isär om hur Heden i Göteborg ska se ut i framtiden. Efter dialog med göteborgarna och flera förslag från arkitektbyråer presenterar nu stadsbyggnadskontoret ett inriktningsdokument som byggnadsnämnden ska ta ställning till 15 december.  

Enligt förslaget ska nya Heden ha lika mycket ytor för idrott som idag men med mer ytor för andra evenemang tillsammans med nya bostäder och lokaler för handel. Att mer ska få plats på samma yta löses genom att flytta parkeringarna under jord.

In- och utfarter föreslås ligga på Parkgatan samt Sten Sturegatan/Bohusgatan.

”Levande och öppen plats”

”Heden ska fortsätta att vara en levande och öppen plats, men med möjlighet att utnyttjas bättre. Heden ska vara tillgänglig för alla, den ska vara en plats för idrott och kulturaktiviteter, och den ska vara bättre organiserad för att lättare kunna ta emot Gothia Cup och liknande arrangemang”, skriver stadsbyggnadskontoret i ett pressmeddelande.

Med förändringarna hoppas stadsbyggnadskontoret locka dem som inte besöker Heden idag och att det kan bli ett starkare samspel mellan kultur och idrott.

Badhus, konsthall eller bibliotek

Nya hus föreslås mot Sten Sturegatan och Parkgatan. De kan komma att innehålla förutom bostäder exempelvis badhus, konsthall, bibliotek, idrottsmuseum eller publik sporthall.      

Inriktningsdokumentet kommer vara utgångspunkt för det kommande arbetet med att ta fram en detaljplan för Heden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.