Theres Abrahamsson från Missing People berättar om styrkorna man har i sökarbetet: ”Vi har mängder av ben och mängder av ögon.” Foto: TT/SVT

Så söker Missing People efter Lisa Holm

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer, förutom polisen, letar efter 17-åriga Lisa Holm. Therese Abrahamsson från Missing People besökte Gomorron Sverige för att berätta mer om hur sökarbetet går till.

Klockan nio samlades de hundratals privatpersoner som hjälper till att leta efter 17-åriga Lisa Holm. Sökorganisationen Missing People kallades på onsdagkvällen in av polisen, för att hjälpa till i det intensiva sökarbetets som utökats till en tio kvadratkilometer stor yta.

– Vi gör naturligtvis massor av fynd när vi är ute. Det kan vara allt från vantar och skor till knarkgömmor. Vi kan hitta vad som helst, och vi försöker aldrig värdera något utan lämnar alla fynd till polisen, säger Therese Abrahamsson.

Mordet på Lisa Holm

”Vi har mängder av ben och ögon”

Sökandet har pågått sedan i måndags kväll, efter att polisen fått ett larm om att Lisa Holm försvunnit sedan hon lämnat sin arbete på Kinnekulle i Västergötland.

Missing People bildar patruller på 10-15 personer. Sedan går man ”en klassisk skallgång”, vilket Therese Abrahamsson menar är styrkan jämfört med polisens sökarbete.

– Vi har mängder av ben och mängder av ögon. Vi kan dammsuga områden. Vi går på armlängds avstånd och så söker vi.

Lärt sig organisera

Det är polisen som styr sökarbetet, och bestämmer var och hur de hundratals privatpersonerna ska gå skallgång. Missing People har varit inblandade i flera stora uppmärksammande sökinsatser efter saknade personer, något man tar med sig i letandet efter Lisa Holm.

– Vi blir bättre och bättre på att samordna och organisera stora mängder privatpersoner som inte gjort liknande saker förut. Sen tar man ju med sig saker från varje ärende, men det är inget man kan säga exakt.

Sökandet återupptogs i morse

I natt avbröts sökandet, men det återupptogs alltså i morse. Tidsaspekten är enormt viktig, säger Therese Abrahamsson, för möjligheten att hitta den saknade.

Varför söker man inte varenda ljus minut?

– I det här ärendet är det polisen som styr, men ibland kan det vara för att det är svår terräng. Man måste måna om sökarna också så att de ser vad de gör.

Signalement på Lisa Holm:

  • 165 centimeter lång
  • Långt blont hår och smal kroppsbyggnad
  • Var vid försvinnandet klädd i en rosa/vit Henry Loyd-jacka, svarta Adidasbyxor eller jeans.

Detta har hänt

17-åriga Lisa Holm försvann på kvällen söndagen den 7 juni sedan hon gått från sitt jobb på ett kafé på Kinnekulle i Västergötland.

Hon hade meddelat sina föräldrar att hon var på väg hem på moped, men kom aldrig till hemmet i Skövde. Mopeden stod kvar vid kaféet och hennes mobiltelefon var avslagen.

På måndag kväll påbörjade polisen sökandet efter henne med hjälp av bland annat hundar och helikopter.

På tisdagen hittades en handske som tros tillhöra Lisa Holm. I området fanns även 17-åringens mobiltelefonfodral och en display till en mobiltelefon.

I samförstånd med föräldrarna publicerade polisen på tisdagen namn och bild på Lisa Holm för att förhoppningsvis få in flera tips.

På onsdagseftermiddagen sattes organisationen Missing People in i letandet efter Lisa Holm.

På onsdagen hittades också nya föremål som tillhör Lisa.

Lisa Holm:

  • 165 centimeter lång
  •  långt blont hår och smal kroppsbyggnad
  •  Var vid försvinnandet klädd i en rosa/vit Henry Loyd-jacka, svarta Adidasbyxor eller jeans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet