Stor chans att överleva hjärtoperation Foto: SVT

Studie på SU: Stor chans att överleva medfött hjärtfel

Uppdaterad
Publicerad

Över 90 procent av de barn som opereras för medfött hjärtfel som barn lever 20 år efter operation. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

Forskare vid Sahlgrenska akademin har studerat överlevnad och livskvalitet hos 1000 patienter med medfött hjärtfel. Studien visar att det finns stor chans att överleva. Över 90 procent av patienterna lever 20 år efter operation. Studien visar också att mindre än 1 procent av patienterna dör inom 30 dagar efter operation.

– Överlevnaden har ökat dramatiskt från 80-talet och fram till nu. Det är en ny och växande grupp patienter, vuxna med medfött hjärtfel, som vi måste ta hand om i nästa fas i livet, säger Kristofer Skoglund, läkare och forskare bakom studien på Sahlgrenska akademin till TT.

Studien visar också att livskvaliteten inte verkar försämras av upprepade ingrepp. Flertalet patienter i studien har inte behövt medicinera. Hur de mår varierar dock stort.

– Gruppen har väldigt stor spännvidd. Det finns alltifrån de som springer maraton till de som är väldigt begränsade med täta sjukvårdskontakter och mycket läkemedel, säger Kristofer Skoglund till TT.

Enligt Sahlgrenska akademins studie är en av världens största i ämnet och en av få som fokuserat på vuxna patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.