Syskonen i Halmstad – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Hallandsnytt uppmärksammades syskonens situation har historien blivit rikskänd.

November 2008 Barnen kommer, tillsammans med sin biologiska mamma, till Sverige från Serbien. De beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd eftersom deras mamma har gift sig med en svensk man.

Oktober 2009 Barnen omhändertas av sociala myndigheter i Halmstad med stöd av lagen om vård av unga. Den då fem år gamla pojken hittades av hemtjänsten när han cyklade omkring ensam, sent på kvällen, i ett bostadsområde i Halmstad. Han hade lämnats ensam att ta hand om sina två syskon, en gravt funktionshindrad åttaårig flicka och en drygt ett år gammal flicka.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

September 2010 Migrationsverket kommer fram till att mammans äktenskap med en svensk man är ett skenäktenskap och återkallar uppehållstillståndet.

April 2011 Förvaltningsrätten i Göteborg beslutar att de tre syskonen ska förbli omhändertagna enligt lagen om vård av unga. De anser att det fortfarande finns brister i mammans och hennes mans föräldraförmåga och att förhållandena i hemmet utgör en påtaglig risk för att barnens hälsa och utveckling skulle skadas.

Barnens ställföreträdare anser att vård med stöd av LVU inte längre behövs.

September 2011 Kammarrätten i Göteborg beslutar att de tre syskonen ska förbli omhändertagna enligt lagen om vård av unga. De ser förvisso att mamman och hennes man arbetat för att komma tillrätta med de missförhållanden som fanns och att det därför skulle finnas förutsättningar för att låta LVU upphöra men eftersom mammans man misstänks ha kränkt två av barnen, något som föranlett en polisutredning, anser rätten att mamman inte kan ge barnen tillräckligt skydd.

Barnens ställföreträdare ifrågasätter uppgifterna om att barnen ska ha kränkts. Hon anser att vård med stöd av LVU inte behövs.

Januari 2013 SVT Hallandsnytt uppmärksammar barnen och deras kamp för att få stanna i Sverige.

Februari 2013 Familjen ansöker om verkställighetshinder hos Migrationsverket. Barnen skulle fara illa om de utvisades till Serbien tillsammans med sin biologiska mamma.

Mars 2013 Förvaltningsrätten i Göteborg beslutar att de tre syskonen ska förbli omhändertagna enligt lagen om vård av unga.

Barnens ställföreträdare får kritik från förvaltningsrätten för hur hon har skött sitt uppdrag.

Såväl barnens mamma som barnens ställföreträdare överklagar domen till Kammarrätten.

Maj 2013 Barnen får permanent uppehållstillstånd.

Maj 2013 Förhandlingar i kammarrätten i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Mer i ämnet