Den i sin frånvaro häktade 26-åringen hade som mål att ta sig till det starka IS-fästet al-Raqqa, enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst. (OBS! Mannen på bilden, med staden al-Raqqa i bakgrunden, har ingen koppling till 26-åringen). Foto: TT

Terrormisstänkt kan befinna sig hos IS

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgaren som är häktad i sin frånvaro reste mot Islamiska statens högkvarter i vintras. Hans mål var att aldrig komma tillbaka.

Under fredagen häktades två göteborgare, misstänkta terrorbrott genom mord. En tredje göteborgare, en 26-åring, häktades i sin frånvaro, misstänkt för medhjälp till terrorism.

Enligt åklagaren befinner han sig i Syrien.

Terrordömda göteborgare

Uppifter till SVT Nyheter Väst bekräftar att göteborgaren reste till Syrien i januari i år. Hans mål var att ta sig till al-Raqqa där det finns personer som står honom nära. Al-Raqqa är också Islamiska statens starkaste fäste i regionen.

SVT:s uppgifter säger att han tog sig över gränsen till Syrien men det är okänt om han tog sig fram till al-Raqqa.

Återvände till Sverige

Mannen har tidigare befunnit sig i Syrien men var under en längre tid hemma i en av Göteborgs förorter. Under den tiden stod han under Säpos bevakning, men uppenbarligen utan att det då fanns bevis för att han skulle ha medverkat till olagliga handlingar.

Den saken har alltså förändrats, enligt åklagaren som under fredagens häktningsförhandling bland annat presenterade bevismaterial i form av filmmaterial.

Exakt vad 26-åringen misstänks ha gjort är inte känt.

Han kommer från en familj där flera personer har rest till Syrien. En närstående stupade förra året.

Uppvuxen i Sverige

Den 26-årige mannen har i flera år varit aktiv i religiösa kretsar, men det var efter att kriget i Syrien startat som han radikaliserades och anslöt sig till jihadismen.

Han härstammar från ett land i mellanöstern men kom till Sverige i ettårsåldern. Här växte han upp under relativt normala omständigheter och har inte något brottsligt förflutet, bortsett från en dom för en skadegörelse för några år sedan.

Men 26-åringen var en i den första gruppen av göteborgare som reste ner till krigets Syrien. De flesta av dem som han reste med den gången är döda.

Hans avsikt när han reste ner i vintras var att bli martyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet