Foto: Polisen

Terrormisstänktes egna bilder

Uppdaterad
Publicerad

Två göteborgare står åtalade för terroristbrott och mord i Syrien. En viktig del i åklagarens bevisning är de åtalades egna bilder och filmklipp.

Det var vid en husrannsakan hos en av de åtalade personerna som en usb-sticka hittades. På den fanns bildmaterial som kan knyta de båda åtalade till att aktivt ha deltagit i konflikten i Syrien. På ett klipp står 32-åringen i ett kalt rum och berättar om sin tillvaro som krypskytt.

– Här är alla mina tomhylsor. Här sitter jag och skjuter mot fienden som är där långt borta.

Terrordömda göteborgare

32-åringen berättar själv på klippet om hur nära det var att han vid ett tillfälle blev träffad.

– De skjuter med en pansarvagn tillbaka mot mig och träffar här och går igenom väggen där och går igenom hela huset.

I slutet av filmklippet avslöjar han sin identitet genom att vända kameran mot sig själv.

– Så ser jag ut så här. 

I ett annat filmklipp hugger 32-åringen huvudet av en höna, och säger att det är värre än att mörda en människa.

– Bara så att du vet. Det är mycket roligare att döda en människa. Men det här gjorde faktiskt ont i mitt hjärta, säger 32-åringen.

Medverkat vid avrättning

Ett åklagarens viktigaste videoklipp har varit sekretessbelagt fram till rättegången, men har nu visats upp i rättegångssalen. SVT Nyheters reporter på plats beskriver bilderna som förfärliga. Klippet visar hur två personer får halsarna avskurna. Enligt åklagaren ska de två åtalade männen från Göteborg ha medverkat vid avrättningen av två män i ett industriområde norr om Aleppo i Syrien. 32-åringens advokat Lars Salkola säger att det inte går att se att hans klient skulle vara delaktig i avrättningarna. 

– Vi förnekar inte att han har befunnit sig nere i Syrien. Men den omständigheten att han ska finnas med i de här filmerna, det vill han inte vidkännas, säger Lars Salkola, 32-åringens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet