Foto: SVT

Trollhättan missade vikariedagar

Uppdaterad
Publicerad

Trollhättans kommun har systematiskt rapporterat fel antal anställningsdagar för sina vikarier. Cecilia Johansson är en av dem drabbade.

Efter flera år som vikarie fick hon tillslut en anställning långt senare än vad hon hade rätt till.

– Jag tycker att det är beklagligt. Vi är en stor arbetsgivare med cirka 4000 anställda och många timvikarier, så det är klart att vi vill göra rätt för oss, säger Eva Lindberg Hjelm, biträdande personalchef i Trollhättan.

Det är mellan 30-40 anställningskontrakt som SVT Västnytt tittat på. Undersköterskan Cecilia Johansson har vikarierat i Trollhättan stad sedan 2006, och livet som springvikarie har påverkat henne mycket.

– Jag har inte tackat nej till någonting. Jag har svarat på telefon när de ringt mig sent på natten och släppt allt, säger hon.

Efter fem år som vikarie började tankarna komma om att hon borde bli fast anställd.

– Det var ju när man såg att andra fick tjänster före. Och jag som jobbar i så många år. Det är klart man då börjar fundera över varför inte jag får nåt jobb någon gång.

Kontaktade jurist

Cecila tog hjälp av en jurist och det uppdagades att Trollhättan gjort en stor miss som arbetsgivare. Lagen säger att när någon varit vikarie och visstidsanställd i 1081 dagar under en femårsperiod, så ska personen bli tillsvidareanställd. Cecilia hade haft vikariat fler dagar än så, men kommun hade bara registrerat de dagar hon faktiskt jobbat. och inte perioderna.

– Är man visstidsanställd så räknas hela perioden, inte bara de dagar man jobbar. De har gjort ett stort fel.  Om det beror på rutiner i datasystemet eller okunskap vet jag inte, säger Bengt-Göran Silverflod, arbetsrättskonsulent.

Ändrar sin rapportering

Enligt kommunen skulle Cecilia bli tillsvidareanställd i juni i år. Men efter att hon påpekat felaktigheterna fick hon en anställning redan i januari.

Hade hon inte agerat hade inget hänt.

– Det är väldigt allvarligt. Man hade kunnat stoppa hennes anställning om man inte hade upptäckt det här och sagt att man inte kan ta in fler, säger Bengt-Göran Silverflod.

Nu har Trollhättan tillfälligt ändrat sin lasrapportering och går nu igenom flera hundra timvikariers laslistor.

– Hon har drabbats på det viset att hon fått en tillsvidareställning betydligt senare än vad hon skulle haft. Därför kommer nu vi börja gå igenom alla som vikarierar hos oss, säger Eva Lindberg Hjelm.

Kan det bli tal om att fler får anställning?

– Det kan det bli. Vi kommer skicka personliga brev till alla det berör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.