Foto: Skärmdump

Trollhättebo bakom Facebook-upprop

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 000 personer vill se en tv-debatt mellan Hans Rosling och Jimmie Åkesson i SVT. Bakom uppropet finns 19-årige Adrian från Trollhättan.

Nyligen satt Hans Rosling, professor i internationell hälsa, i ett tv-program i danska DR och pratade om flyktingsituationen i världen. Ett klipp från intervjun där Hans Rosling deklarerar för journalisten att ”jag har rätt och du har fel” har sedan fått stor spridning i sociala medier.

Över 62 000

Adrian Nyrén från Trollhättan såg också han klippet och började fundera över vad som skulle hände om Rosling mötte SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debatt.

– Jag tror att Hans Rosling är rätt person att möta upp Jimmie Åkesson med fakta, säger Nyrén till Ttela.

Han startade ett upprop på facebook, ”Vi som vill se Hans Rosling debattera mot Jimmie Åkesson i SVT”, som över 62 000 personer hittills ställt sig bakom. Till Ttela säger Nyrén att han nu ska höra av sig till SVT.

Vill se debatten

Kristina Hedberg, en av programledarna på SVT:s Debatt, skulle också gärna vilja se den debatten.

– Ja, det är ju ett toppmöte om det svenska förhållningssättet till flyktingfrågan. Rosling är en stor kändis på området och det är ju Åkesson också.

– Jag har dock inte så stort hopp om att den ska bli verklig. Hans Rosling vill nämligen inte debattera, han vill berätta för andra hur det ligger till. Vi har försökt få honom till Debatt flera gånger utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.